Jazz Utrecht: een gevestigde en opkomende jazz stad

Als één van de grotere steden in Nederland heeft Utrecht in het midden van ons land een meer dan interessante live jazz- en muziekscene. Het is een belangrijke historische stad dat rijk is aan kunst, cultuur en muziek.

Zodra je de prachtige binnenstad betreedt, voel je dat het bruist van de creatieve en culturele activiteiten. Een echte studentenstad waar ook het Utrechts Conservatorium (HKU) met een prachtige locatie midden in het centrum, een belangrijke rol speelt in het aanbod van live jazz in Utrecht. Studenten uit binnen- en buitenland komen er jaarlijks studeren aan de opleiding Jazz en Pop voor hun Bachelor of Master. Toeval wil dat ik zelf ooit ook student ben geweest aan dit conservatorium voor een studie jazz gitaar.

Live Jazz Utrecht: en de prestigieuze venues

Naast de prominente aanwezigheid van de jazz studenten en hun bijdrage aan de live jazz in Utrecht, staat de stad natuurlijk ook bekend om het zeer bekende en prestigieuze muziekpodium TivoliVredenburg. Muziekcentrum Vredenburg is in 2014 opgegaan in TivoliVredenburg in het kader van een fusie met Tivoli Oudegracht en het SJUJazz. Bij het huidige muziekvenue neemt de live jazz muziek een belangrijke plek in in de programmering. Vaste series zijn o.a. Sunday Afternoon Jazz, ECM Artists in Concert, Piano Trio’s, Bigbands, Cloudnights (jazzavond in Club Nine voor kleinschalige jazz), Klassiek & Jazz en Meer Jazz. Grote jazznamen als Benjamin Herman, John Engels of Harmen Fraanje zijn geregeld te vinden op dit Utrechtse podium. Ook worden de huidige opnames van één van mijn favoriete muziekprogramma’s Vrije Geluiden (waar regelmatig hoogstaande jazz bands hun opwachting maken) opgenomen in dit imposante muziekcentrum.

Live Jazz Utrecht: de festivals

Naast een mooie live jazz programmering op vaste podia, focust en ontwikkelt de jazz in Utrecht zich ook door via een aantal mooie Jazz festivals. Een van de succesvolle jazz festivals in Utrecht is het Transition Festival. Een Jazz festival dat i.s.m. North Sea Jazz wordt gemaakt en dit jaar (2019) haar vierde editie kende. Transition werd door 3VOOR12 zelfs benoemd tot een van de “vijftig belangrijkste festivals van Nederland”. Een ander nog relatief jong Jazz festival dat een belangrijke bijdrage levert aan de live jazz in Utrecht is het Utrechts Jazz festival. Een evenement dat plaatsvindt in de openlucht in hartje Utrecht. Een festival dag waarop alle live jazz muziek gratis toegankelijk is voor jong, oud, jazzkenner of potentiële liefhebber. Een geweldige ambassadeur dus voor de jazz in Utrecht.

Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en Fresh Jazz Agency Artiesten

Onze Fresh Jazz Agency artiesten spelen met liefde en plezier door heel Nederland. Desondanks is Utrecht en de Utrechts Heuvelrug een zeer gewilde speellocatie bij zowel de jazz artiest als bij de cliënt. De sfeer is er gewoonweg altijd fantastisch. Wil je een jazz band boeken of één van onze jazz artiesten inzetten als finishing touch voor je bruiloft, receptie of feest in Utrecht en omgeving? Neem, dan gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Met Muzikale Groet,

Caroline Bijl

Oprichter & Eigenaar Fresh Jazz Agency

Bronnen:

  1. Wikipedia
  2. TivoliVredenburg.nl
  3. Transitionfestival.nl
  4. Utrechtsjazzfestival.nl