Jazz Haarlem

Ondanks dat het Conservatorium van Haarlem een totale focus heeft op Pop en E-music, valt er op het gebied van Jazz in Haarlem zeker van alles en nog wat te beleven. Er zijn verscheidene interessante podia en cafés die regelmatig bezocht worden door jazzliefhebbers om jazzmusici van allerlei niveau te zien spelen en te horen jammen.

Jazz in Haarlem: Podia

Een van de plekken waar je goed terecht kunt voor jazz in Haarlem is Café Stiels – Jazz, Rhythm & Blues. Het livemuziekcafé van Haarlem. Al meer dan 20 jaar een swingende horecazaak in Haarlem met 6 dagen in de week livemuziek en met elke maandag drukbezochte jamsessies.

Een ander mooi project voor liefhebbers van jazz in Haarlem is Jaap Lampes serie Jazz Club Phil in Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. Vier zaterdagavonden met klassieke en moderne jazz met toppers als Yuri Honing, Michel Varekamp en Tineke Postma.

Een interessant initiatief om in de gaten te houden als jazzliefhebber is Pop up the Jazz club Haarlem. Zij organiseren geregeld jazz events in restaurant Vooges Centraal in Haarlem, waaronder afgelopen april een mooi tribute aan Ray Charles. Vooges Centraal geeft daarnaast regelmatig op zondagmiddag het podium aan live jazz muzikanten.

Een ander podium om goed in de gaten te houden is het sfeervolle Hart Café in Haarlem. Wekelijks komen op donderdagvond jazz musici bij elkaar om deel te nemen aan de jamsessies. Het is dé plek waar jong talent en ervaren musici samespelen. Hart Café zet zich in voor talentontwikkeling en het opdoen van podiumervaring.

Een nieuwe impuls aan de jazz in Haarlem wordt er gegeven door de opzet van een nieuwe jazzbeweging: Haarlem Jazz Underground. Een initiatief dat is ontstaan uit onvrede over teveel popacts tijdens Haarlem Jazz & More. Elke derde donderdag van de maand wordt er een jazzsessie georganiseerd in de kelder van The Wulfhound, de Irish pub. Mooi om te zien dat grote jazzspelers als jazz gitarist Jesse van Ruller hier hun medewerking aan verlenen.

Jazz in Haarlem: Jazzfestivals

Haarlem heeft ook haar eigen jazzfestival. Haarlem Jazz and More is een meerdaags uniek festival in de oude binnenstad van Haarlem voor jazzmuziek en meer. Het heeft een geweldige programmering waar menig grote naam te vinden is. Zo stonden o.a. Trijntje Oosterhuis, Wouter Hamel, New Cool Collective, Jules Deelder en Glennis Grace op een van de vier openlucht podia. De optredens zijn gratis en vrij toegankelijk voor de jazzliefhebber.

Jazz in Haarlem en Fresh Jazz Agency Artiesten

De Fresh Jazz Agency artiesten verzorgen graag live optredens door heel Nederland en zelfs daar buiten. Ook zijn onze jazz artiesten regelmatig te vinden in Haarlem en omgeving. Wil je graag een jazz band boeken met professionele jazz artiesten als sfeermaker op jouw feest, bruiloft of borrel? Neem dan gerust contact met ons op om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen.

Bronnen:

  1. Stiels.nl
  2. Theater-Haarlem.nl
  3. Vooges.nl
  4. Hart-Haarlem.nl
  5. Haerlems-bodem.nl
  6. Haarlemjazzandmore.nl