Jazz Groningen: de jazz stad van het noorden

Ook in het noorden van Nederland houden ze van jazz. De Jazz in Groningen is meer dan springlevend. Voor de jazzliefhebber zijn er allerlei leuke activiteiten rondom jazzmuziek te vinden in deze mooie hoofdstad van de gelijknamige provincie Groningen.

Jazz in Groningen

 Wil je up-to-date blijven van alles wat georganiseerd wordt rondom jazz in Groningen en omgeving? Check dan eens de website van Stichting Jazz in Groningen. Deze stichting heeft als doel het bevorderen en stimuleren van de jazz en geïmproviseerde muziek door middel van het programmeren en coördineren van o.a. concerten en cursussen en andere activiteiten.

Ook op educatief gebied kan de jazz in Groningen woordje meespreken. Voor jazzlessen op allerlei niveau kun je bijvoorbeeld terecht bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst in Groningen. Je kunt er wekelijks terecht voor theorie, samenspel, jamsessies, masterclasses, samen concerten bezoeken en krijg je de mogelijkheid om te spelen op allerlei podia tijdens verschillende festivals.

Voor jazz in Groningen op hoog internationaal niveau ben je bij het Prins Claus Conservatorium aan het juiste adres. Onder leiding van bassist Joris Teepe en zijn collega’s worden jazz studenten d.m.v. het ‘New York comes to Groningen’ programma op pragmatische wijze voorbereid op een carrière op het podium. Waarbij vanaf dag 1 een focus gelegd wordt op ‘performance’. De Groningse jazzopleiding maakt deel uit van een rijke muziekgemeenschap in New York: het centrum van de jazzmuziek.

Jazz in Groningen: podia

Ben je gewoon liefhebber? En wil je gewoon lekker jazzbandjes spotten en genieten van jazz in Groningen? Dan kom je in deze stad echt niks tekort. Bijvoorbeeld bij House of cooking waar ‘Le Petit theatre’ op elke donderdag, vrijdag en zaterdag (en soms op zondag) concerten en sessie geprogrammeerd worden met artiesten uit binnen- en buitenland. Draag je de jazz in Groningen een warm hart toe? Dan kun je zelfs donateur worden van stichting Le petit fonds.

Het New Orleans Jazz Cafe in de Gelkingestraat programmeert van september t/m juni op de donderdagavond jazzconcerten door conservatoriumstudenten en de gevestigde jazzmusici. Op de vrijdag zijn er regelmatig jamsessies te bezoeken.

Voor het Buckshot Café in Groningen is muziek ook heel belangrijk. Ze draaien er de nieuwste jazz, soul, funk, jazzdance, nujazz, lounge, fusion en jazzrock. Op de zondagen kun je er regelmatig live jazz bands beluisteren.

Jazz in Groningen: festivals

Ook de jazz in Groningen heeft zijn eigen festivals. Jaarlijks vindt het 3-daagse jazzfestival Swingin’ Groningen plaats op podia in de binnenstad. Alle podia hebben onderscheidende programma’s met verschillende muziekstromen. Dit jaar (2019) kende het festival haar 25-jarige jubileum met een indrukwekkend programma bestaande uit aanstormend talent en gevestigde musici.

Een zeer bijzonder project voor de jazz in Groningen is de ZomerJazzFiets Tour. Op de laatste zaterdag van augustus kan er via vijf verschillende fietsroutes door het prachtige Reitdiependal gekozen worden uit 30 concerten in Middeleeuwse kerkjes en boerenschuren. De ZomerJazzFiets Tour presenteert actuele Jazz uit Nederland, België, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Oostenrijk, Griekenland en de VS.

In 2017 vond voor het eerst het Rockit festival plaats. Een samenwerking op initiatief van de Oosterpoort met North Sea Jazz. Vernoemd naar de bekende song van Herbie Hancock. Rockit programmeert een mix van progressieve jazz met crossovers naar experimentele pop, alternative music en hedendaags gecomponeerde muziek.

Jazz in Groningen en de Fresh Jazz Agency artiesten

Onze Fresh Jazz Agency artiesten laten hun liefde voor de jazz graag in alle delen van Nederland horen. Dus ook de jazz in Groningen staat bij hen in een hoog vaandel. Ben je opzoek naar een top jazz band met echte professionals voor jouw bruiloft, feest of receptie in Groningen of omgeving? Neem dan gerust contact op om de vele mogelijkheden van onze jazz bands te bespreken.

Bronnen:

  1. www.stichtingjazzingroningen.nl

  2. bijvrijdag.nl/muziek/jazz/
  3. hanze.nl
  4. houseofcooking.nl
  5. New Orleans Jazz Café Facebook
  6. spotgroningen.nl
  7. swingingroningen.nl
  8. www.zjft.nl

  9. www.northseajazz.com/nl/projects/rockit-groningen/