Jazz Den Haag: dé stad in Nederland voor jazz muziek

Ben je een echte jazzliefhebber? Dan weet je ongetwijfeld dat je in Den Haag dan aan het juiste adres bent voor hoogstaande jazzmuziek. De stad heeft een rijke jazz cultuur dat internationale allure uitstraalt. Tot 2006 was het tevens de plek waar jaarlijks de gehele internationale jazz scene naar afreisde om te schitteren op een van de grootste jazz festivals die we kennen: het North Sea Jazz Festival

Den Haag Jazz en internationale aantrekkingskracht

Ondanks dat dit festival alweer 13 jaar in een andere stad zetelt, heeft Den Haag zijn internationale aantrekkingskracht voor de jazz scene niet verloren. Vanuit de gehele wereld komen jaarlijks nog steeds vele jazz studenten vanuit de hele wereld auditie doen voor een van de jazzopleidingen op het zeer prestigieuze Koninklijk Conservatorium. De studenten brengen hun eigen culturele muzikale invloeden mee en dit zorgt voor een interessante en boeiende kruisbestuiving op hoog niveau. Leuk om te weten is dat onze eigen Fresh Jazz Agency artiesten jazz gitarist Jens Larsen en jazz zangeres Anka Koziel hier beiden hun Masters hebben behaald en nu zelfs een van de vakdocenten zijn die de volgende jazz generatie opleidt.

Jazz in Den Haag: de festivals

De Jazz opleiding van het Koninklijk Conservatorium is een belangrijke leverancier voor de jazz in Den Haag. Het levert vele geweldige jazz bands en jazz musici die optreden op belangrijke podia waaronder ook de verschillende Jazz festivals die Den Haag te bieden heeft. Het kwijtraken van het North Sea Jazz Festival aan Rotterdam zorgde voor een flink gat in de Haagse jazzwereld. Toch heeft de jazz in Den Haag niet stil gezeten als het om jazz festivals gaat. Jazz in de Gracht is bijvoorbeeld inmiddels een zeer populair meerdaags festival in de Haagse binnenstad. Een supergezellig jazz festival op en rond het water langs de Bierkade, Dunne Bierkade, het Groenewegje, de Veenkade en de Hooigracht. Vanaf boten en drijvende podia worden concerten gegeven die gratis toegankelijk zijn. Andere mooie initiatieven voor de jazz in Den Haag zijn Jazz in de Regentes, het Mondriaan Jazz Festival en het Cutting Edge Jazz Festival.

Den Haag Jazz Cafe en Podia

Naast de gezellige jazz festivals kent Den Haag ook vele mooie vaste speelplekken in cafés en op podia waar de gevestigde jazz bands en het aanstormend jazz talent hun jazz muziek ten gehore kunnen brengen. Er zijn maar liefst 40 jazz café en podia locaties in de stad die regelmatig jazz programmeren. Een kleine greep uit de grote keuze aan venues: Murphy’s LawDe Nieuwe Regentes, Strandtent de FuutPaard van Troje, het Korzo Theater en het Nationale Theater-Koninklijke Schouwburg. Nostalgisch denken we ook nog weleens terug aan de jazz jamsessies in Muzikantencafe de Pater (in de binnenstad) waar wekelijks tot in de vroege uurtjes werd gespeeld en gejamd.

Jazz in Den Haag en Fresh Jazz Agency Artiesten

Een aantal Fresh Jazz Agency artiesten (jazz gitarist Jens Larsen en jazz zangeres Anka Koziel) hebben dus een speciale band met de jazz in Den Haag vanwege hun opleiding aan het Koninklijk Conservatorium. Maar ook vele andere van onze jazz artiesten verzorgen er geregeld jazzoptredens op de verschillende jazzpodia die er in Den Haag te vinden zijn. Dus ben je opzoek naar een leuke swingende jazz band in Den Haag voor je bruiloft, feest of borrel? Dan kunnen wij je daar zeker aan helpen. Neem gerust eens contact op om de verschillende mogelijkheden te bespreken.

Bronnen:

  1. Indebuurt.nl/denhaag
  2. vvv.nl
  3. koncon.nl
  4. mondriaanjazz.nl
  5. jazzinderegentes.nl
  6. denhaag.com/nl/jazz070