Jazz band met jazz gitaar: voor mooie solo’s en begeleiding

De Jazz Gitaar

De jazz gitarist speelt vaak een prominente rol binnen een jazz band. De typische jazz gitaar is een elektrisch of semi-akoestisch instrument veelal herkenbaar aan de opmerkelijke f-gaten op de klankkast dat zorgt voor een warme volle klankkleur. Dit wordt ook weleens de archtop gitaar genoemd. De dunnere versie noemen we de thinline gitaar. Op dit type gitaar worden stalen snaren gespannen. Zie bijvoorbeeld top jazz gitaristen Pat Metheny (archtop) en John Scofield (thinline) in de foto rechts. Wordt er meer latin gespeeld, dan wordt ook heel vaak de nylon-snarige gitaar gebruikt. De gitaar in het algemeen is op zich zelf een elegant en veelzijdig inzetbaar instrument. En ook nog eens heel praktisch: makkelijk te vervoeren en je hebt niet veel ruimte nodig.

Een professionele Jazz Gitarist

Jazz artiesten kunnen er mee begeleiden door mooie volle jazz-akkoorden te spelen maar kunnen de gitaar ook als een solo instrument gebruiken waarbij vaak indrukwekkende geïmproviseerde solo’s gespeeld worden. Helemaal jazzy wordt het wanneer de jazz gitarist solo gaat spelen waarbij zowel akkoordbegeleiding als melodie-lijnen tegelijkertijd worden gespeeld. Dit wordt heel toepasselijk chord-melody genoemd. Als je een jazz gitarist dit hoort spelen, heb je zonder twijfel te maken met een echte professional!

Grote jazz gitaristen uit de jazz muziek die meesters waren in zowel begeleiden als in soleren, waren bijvoorbeeld Wes Montgomery en Joe Pass:

De Fresh Jazz Agency Jazz Gitaristen

Onze Fresh Jazz Agency gitaristen zijn absolute professionals met veel podiumervaring en uitgebreide studies aan de verschillende conservatoria dat ons land rijk is. Zij behoren tot de top van de Nederlandse jazz scene. Een extra bonus is, is dat elke gitarist gespecialiseerd is in zijn eigen jazzstijl. Een jazz band met gitarist is in vele bezettingen beschikbaar: van solo artiest tot duotrio en kwartetten.

Check ze uit en oordeel zelf:

Jens Larsen

Marijn van der Linden

Filippo Castellazzi

Maurice Rugebregt

Juliano Abramovay