Jazz Muziek in Rotterdam

Ben je opzoek naar een interessante en veelzijdige jazz scene in Nederland? Dan is Rotterdam dé stad die je zeker moet checken. Rotterdam is een wereldstad met een enorme expansiedrift en dat merk je ook op het gebied van de Jazz én Wereldmuziek. Waar vroeger vooral Amsterdam en Den Haag de boventoon voerden, lijkt de jazz in Rotterdam de aandacht steeds meer naar zich toe te trekken. Een proces dat in een versnelling kwam sinds het internationale en prestigieuze North Sea Jazz Festival 13 jaar geleden verhuisde van Den Haag naar de imposante havenstad.

Jazz in Rotterdam: een groeiende en bloeiende jazz scene

Ook als het gaat om hogeronderwijs op het Conservatorium van Rotterdam (Codarts) speelt de jazz en wereldmuziek een unieke rol. Daar waar de jazzafdeling van zeer hoog niveau gevestigd is in hartje centrum Rotterdam, heeft de Wereldmuziek ook een eigen locatie aan de Pieter de Hoochweg. Uniek in de wereld met hoofdvakken als de Argentijnse tango, Flamenco GitaarBraziliaanse MuziekTurkse en Indiase Muziek. Uit de gehele wereld komen internationale studenten om hier te studeren aan deze afdelingen. Een culturele kruisbestuiving die uniek is en een bijzonder impuls geeft aan de jazz in Rotterdam. Wellicht is het geen grote verrassing dat een aantal Fresh Jazz Agency artiesten afkomstig zijn van Codarts …… Rotterdam bruist en groeit en dat voel en zie je terug in de muziek en culturele activiteiten in de stad.

Tekst gaat verder onder de video

Jazz in Rotterdam: de festivals

Sinds het North Sea Jazz Festival 13 jaar geleden is verhuisd, heeft de jazz in Rotterdam natuurlijk een enorme impuls gekregen. De Jazz in Rotterdam staat in internationaal op de kaart. Het grootse en prestigieuze jazz festival trekt jaarlijks de nationale en internationale jazz top aan. Met een bezoekersaantal van 75.000 is dit een geweldige ontwikkeling voor een nichemarkt als de jazzmuziek. Naast het feit dat het North Sea Jazzfestival op zichzelf een enorme trekpleister is, is een vermelding van het North Sea Round Town ook zeker op zijn plaats. Het fringe festival dat twee weken neerstijkt rondom het NSJ in de stad. Tijdens dit festival vind je overal Jazz in Rotterdam. Op straat, in clubs en zelf in het OV.

Daarnaast organiseert Stichting Jazz International Rotterdam jaarlijks in oktober Festival Jazz International Rotterdam. Dit festival is de kers op de taart van het werk van Stichting Jazz International Rotterdam.  Op Festival Jazz International Rotterdam 2019 komt veel ruimte voor Rotterdamse musici en nieuwe projecten, waarbij (culturele) diversiteit een speerpunt is. Met erom heen verdieping en verrijking door een context van (inter)nationale jazz artiesten.

Jazz Podia in Rotterdam

Naast de mooie jazz festivals die Rotterdam rijk is, zijn er ook genoeg vaste jazz podia en venues te vinden voor de jazz en wereldmuziek liefhebber. Een kleine greep uit de gevestigde namen waar menig bekende nationale en internationale jazzartiest heeft gespeeld zijn bijvoorbeeld: LantarenVenster, Jazz Club BIRDCafe Dizzy (sinds 1977!) of concertzaal De Doelen. Ben je nieuwsgierig naar lokale jazz bands en opkomend talent (o.a. van het conservatorium)? Dan ben je op het juiste adres bij o.a. Podium Grounds (locatie exact naast de Codarts Wereldmuziekafdeling), bij het NRC of bij de wekelijkse sessies van Cafe LaBru.

Op zoek naar een swingende jazz band in Rotterdam voor op jouw feestlocatie?

Ben je op zoek naar een goede swingende jazz band voor op een locatie in Rotterdam? Heb je een bruiloftfeest of borrel? Dan kunnen de Fresh Jazz Agency artiesten wellicht iets voor je betekenen. In navolging van de traditie van de stad, heeft Fresh Jazz Agency vele mogelijkheden, niet alleen in jazz maar ook in wereldmuziek. Neem gerust eens contact op, om de opties te bespreken.

Bronnen:

  1. jazzinternationalrotterdam.nl
  2. Nu.nl
  3. Codarts.nl
  4. Rotterdamfestivals.nl