Jazz Amsterdam: één van de beste jazzsteden in Europa

Als echte jazz fan heb je natuurlijk altijd een aantal plekken waar je graag komt om naar live jazz muziek te luisteren. Een van de eerste steden die bij mij meteen opkomt en die me eigenlijk nooit teleurstelt, is Amsterdam.

Amsterdam en Jazzmuziek

Voor jazzliefhebbers is Amsterdam een van de beste steden in Nederland en Europa om te vertoeven. De stad heeft een bijzondere status hoog te houden als het gaat om live jazz muziek events. En speelt een grote rol in de ontwikkeling van de jazz en wereldmuziek in Nederland. Er is een rijke jazz traditie met legendarische liveoptredens op iconische plekken en jazz venues. Of legendarische jazz muzikanten die onlosmakelijk verbonden zullen blijven met Amsterdam: denk aan jazz trompettist Chet Baker die ooit een fatale val maakte uit een Amsterdamse hotelkamer. Amsterdam heeft zelfs een straat naar hem vernoemd. De stad heeft een rijke culturele omgeving die de live jazz muziek in Amsterdam meer dan goed in leven houdt. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het prestigieuze Conservatorium van Amsterdam waar jaarlijkse vele internationale jazz studenten komen studeren die op hun beurt weer hun bijdrage leveren aan de jazz in Amsterdam. De jazz in Amsterdam is dan ook van uitzonderlijk hoog niveau. Dit heeft in positieve zin weer zijn invloed op de vele jazz podia in onze hoofdstad.

Live Jazzmuziek Amsterdam: prestigieuze podia

En niet alleen de internationale jazz studenten dragen hun steentje bij aan de live jazz muziek in Amsterdam. Ook de vele bekende en prestigieuze podia en concertzalen hebben een enorme aantrekkingskracht op de jazzwereld. Podia als het Bimhuis (sinds 1974 een van de belangrijkste instellingen in Nederland voor jazz en geïmproviseerde muziek), Jazz Café AltoMuziekgebouw aan ’t IJ en het prestigieuze Concertgebouw en hun invloed reiken tot ver buiten de Nederlandse grenzen. Deze podia hebben tot op de dag van vandaag een geweldige jazz programmering waar nationale en internationale jazz sterren graag komen spelen. Wil je de grootste jazz artiesten op deze planeet horen spelen? Dan zijn het Bimhuis (voor bijvoorbeeld Chris Potter of Avishai Cohen) of het Concertgebouw (voor Brad Mehldau en Chick Corea) natuurlijk dé plekken om te bezoeken. Ik heb zelf het geluk gehad om grote jazz musici als mondharmonica speler Toots Thielemans en jazz gitarist Jesse van Ruller er te zien spelen in die immens indrukwekkende grote zaal.

Persoonlijk vind ik het vaak nog interessanter om het opkomend talent of om grote namen van echt dichtbij te kunnen zien en horen op een klein en intiem podium als Jazz Café Alto bij het Leidseplein. De magische sfeer in een klein jazz café is met niks te vergelijken. Tot in de vroege uurtjes kun je er in een heerlijk hoekje met een drankje in de hand genieten van de beste jazz bands die je maar kunt bedenken.

Ben je op zoek naar nog meer leuke jazz optredens in Amsterdam? Check dan eens Live Jazz in Amsterdam voor een overzicht van tientallen jazzoptredens.

Live Jazz Muziek Amsterdam en Fresh Jazz Agency artiesten

Amsterdam is dus de ‘place to be’ voor jazz artiesten en hun live jazz muziek. Geen verrassing dus dat de Fresh Jazz Agency artiesten hier ook regelmatig hun optredens verzorgen. Zowel voor privé gelegenheden (bruiloften, feesten, recepties) als voor openbare events, zoals de live jazz muziek avonden in Restaurant Pompstation. Een prachtige plek als je liefhebber bent van culinaire hoogstandjes én mooie live jazz muziek.

Ben je dus (binnenkort) in Amsterdam? Dan is er genoeg geweldige live jazz muziek te vinden in het altijd bruisende en levendige Amsterdam. Wil je zelf een event organiseren in deze stad waarbij je een live jazz band wilt inzetten als sfeermaker? Dan kan Fresh Jazz Agency wellicht iets voor je betekenen. Neem gerust contact op, om de mogelijkheden te bespreken!

Muzikale groet,

Caroline Bijl

Oprichter & Eigenaar Fresh Jazz Agency

Bronnen:

  1. Iamsterdam.com
  2. Wikipedia