Braziliaanse Jazz: maak kennis met Bossa Nova & Samba

De Bossa Nova: een populaire jazzstijl

Sinds Jamie Cullum, Norah Jones en Michael Buble de hitlijsten hebben bestormd, heeft met name de mainstream jazzstijl een enorme boost gekregen bij het grote publiek. Een van de andere populaire jazzstijlen is de Braziliaanse Jazz: Bossa Nova en Samba. Grote namen binnen deze stijl zoals João Gilberto, Antonio Carlos Jobim en Sergio Mendes zijn wereldwijd bekend. Wie kent immers niet The Girl from Ipanema, Agua de Beber of No More Blues? Populaire jazzstandards die allemaal terug te vinden zijn in de grote ‘jazzbijbel’: het Great American Songbook.

Hoe de Bossa Nova ontstond

De Bossa Nova ontstond in de jaren ’50 van de vorige eeuw met de samba als basisritme in de kelders bij de Brazilianen thuis en op de Copacabana in Rio de Janeiro. Een muziekstijl die zeer beïnvloed werd door de jazzmuziek en erg populair werd bij gitaristen (en pianisten). Saxofonist Stan Getz, maar ook zangeres Ella Fitzgerald, Frank Sinatra en mondharmonica speler Toots Thielemans hebben veel bijgedragen aan de populariteit van de bossa nova.

De muzikale kenmerken van de Bossa Nova & Samba

Het basisritme van de Bossa Nova staat bekend om het rustige, warme en ‘laid back’ karakter. Ideaal als muzikale omlijsting voor ‘easy going’ recepties en borrels. Zodra het tempo van dit typische ritme wordt opgevoerd, komen we aan bij de Samba: zeer geschikt om mensen lekker te laten swingen en dansen. Vaak worden de (nylon-snarige) gitaren begeleid door verschillende typisch Braziliaanse percussie instrumenten, waaronder de bekende pandeiro. Onze Fresh Jazz Agency artiesten hebben deze bossa nova’s en samba’s zich helemaal eigen gemaakt. Velen van hen hebben jaren lang in Brazilië gewoond en gestudeerd.

In het notenschrift, ziet het bossa nova ritme er zo uit:

Braziliaanse Jazz | Bossa Nova ritme | Fresh Jazz Agency

En nog belangrijker, zo klinkt een bosso nova:

Boek over Bossa Nova

En ben je inmiddels echt nieuwsgierig geworden naar deze fantastische Braziliaanse Jazzstijl? Dan is het boek van Ruy Castro een echte ‘must-read’!

Braziliaanse Jazz | Bossa Nova & Samba | Fresh Jazz Agency

Onze Braziliaanse Jazz Artiesten

Check enkele van onze jazz artiesten die Braziliaanse jazz spelen, waaronder bossa nova en samba: Marijn van der Linden, Jonas Linnemann en Gabriela Kozyra.