Waarom jazztrompettist Miles Davis nog steeds zo tot de verbeelding spreekt

Jazztrompettist | Fresh Jazz Agency

Jazz trompet

Vanaf 12 september jl. is de intrigerende documentaire over jazzlegende Miles Davis te zien en te bewonderen in vele Nederlandse bioscopen en filmhuizen. Een goed moment dus om ‘zijn’ instrument de jazz trompet eens onder de loep te nemen.

De (jazz) trompet is een blaasinstrument uit de familie van de koperblazers; is expressief en klinkt vrij hoog met een heldere doordringende toon. Het geluid ontstaat door dat de lippen tegen het mondstuk worden geplaatst en wordt met de adem in trilling gebracht. De vroege voorlopers van de trompet dateren al van 2000 jaar v. Chr. En zullen waarschijnlijk zijn ontstaan toen mensen ontdekten dat zij geluid konden maken op bijvoorbeeld schelpen en buizen. Een van de oudste bronnen die de trompet noemt is de Bijbel. Hierin wordt de trompet aangeduid als bazuinen of zilveren trompetten.

Vandaag de dag wordt de trompet in verschillende muziekstijlen gebruikt: in de klassieke muziek (symfonie en kamerorkesten) maar ook in de lichte muziek zoals jazz (in big bands maar ook in kleinere formaties) en in popmuziek. Daarnaast speelt de trompet een belangrijke rol in harmonie- en fanfareorkesten. De meest gangbare en gebruikte trompet in de jazz (en pop) is de trompet in Bb stemming. Doordat de trompet op vele manieren wordt ingezet, passen trompettisten de klank van de trompet regelmatig aan. Een van de manieren is het gebruik van een demper. O.a. vaak toegepast door Miles Davis.

Jazztrompettist | Miles Davis | Fresh Jazz Agency
Jazz trompet met demper
Jazztrompettist boeken? | Fresh Jazz Agency

Trompettist Jazz

De muziekgeschiedenis heeft door de jaren heen vele trompettisten in jazz gekend: wie kent immers niet Louis Armstrong, Dizzy Gillespie, Chet Baker, Roy Hargrove of Wynton Marsalis? Om maar een paar grote internationale jazznamen te noemen. In Nederland kennen we jazzhelden als Boy Edgar, Ack van Rooyen, Angelo Verploegen, Eric Vloeimans, Rik Mol en rijzende ster Teus Nobel.

Jazz band met Jazztrompettist boeken? | Fresh Jazz Agency
Wynton Marsalis
Jazzband met trompettist boeken? | Fresh Jazz Agency
Eric Vloeimans | Foto: Wouter Jansen

De Jazz trompet: documentaire ‘Miles Davis: Birth of the Cool’

Dé jazzlegende die bijna drie decennia na zijn dood nog steeds tot de verbeelding spreekt in de jazzwereld en ver daarbuiten, is natuurlijk Miles Davis. In de bioscopen draait momenteel een mooie documentaire van regisseur Stanley Nelson Jr. over het leven en de carrière van deze jazz gigant. Was je nog niet overtuigd van de schoonheid van de jazz trompet? Na het bekijken van deze film zal daar geen twijfel meer over bestaan.

Het is een 115 minuten durende uiteenzetting over Miles Davis, waarin familie, vrienden, collega’s, managers en jazz promoters hun ervaringen met de kijker delen. En waarin Miles Davis zelf geregeld ook inspringt en vertelt m.b.v. een voice-over. De imitatie van de bekende hese stem van Miles Davis is overtuigend. Je krijgt de rauwe kant van de mens Miles Davis te zien: van een persoon met al zijn eigenaardigheden, vele asociale en extravagante trekjes tot het genie Miles Davis als jazztrompetist. Eén ding wordt meteen duidelijk: Miles Davis was altijd op zoek naar vernieuwing, naar het breken met conventies en naar het blijven creëren.

Alle bekende gebeurtenissen zoals zijn vertrek naar New York om opgeleid te worden tot een geschoolde muzikant aan de Julliard School of Music; zijn gigs in de jazzclubs van 52nd Street, zijn hardnekkige drugsverslaving, zijn turbulente relaties met vrouwen: het komt allemaal voorbij.

Maar het is vooral genieten wanneer er met passie en emotie wordt verteld over de jazztrompettist en zijn muziek. De totstandkoming van zijn album Kind of Blue, de chemie tussen de jazzmusici van zijn Miles Davis Quintet of hoe hij al improviserend de soundtrack van een Franse film inspeelt. Mooi is het ook om te zien hoe collega musici als Marcus Miller, Herbie Hancock, Mike Stern of Santana hun bewondering tonen voor de jazzmuziek die Miles Davis heeft voortgebracht. En natuurlijk de onophoudelijke stroom aan jazzmuziek op de achtergrond waar je bijna twee uur lang naar mag luisteren. Dat is totaal geen straf.

De vraag is natuurlijk of deze documentaire heel veel nieuws onthult voor de doorgewinterde jazzliefhebber….. Waarschijnlijk niet. Maar is dat erg? Absoluut niet. Het is een mooie en degelijke documentaire die je opnieuw doet realiseren hoe groot Miles Davis was als jazz trompettist en als jazzmuzikant in het algemeen. En één ding is zeker: na het zien van deze film krijg je die typische melodie- en baslijn van ‘So What’ voorlopig niet meer uit je hoofd uit!

Wil je een jazz band met jazz trompet boeken?

Ben je stiekem ook een beetje verliefd geworden op de jazz trompet? En zou je graag een professionele jazz trompettist willen boeken die op jouw bruiloft, feest of receptie mooie jazz songs kan spelen? Dan kan Fresh Jazz Agency wellicht iets voor je betekenen. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

  •   Unieke Stijlen in Jazz én Wereldmuziek
  •   Stel je Eigen Band Samen
  •   Frisse Hippe Jazz Artiesten

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Trompet

Jazz Muziek: historie, trends en stijlen

Wat is nu eigenlijk Jazz Muziek?

Bij Fresh Jazz Agency hebben we de missie om het ‘jazz muziek virus’ te verspreiden. We willen de mooiste en de beste jazz muziek toegankelijk maken voor een breed publiek. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat dit ons best goed lukt en dat het grootste gedeelte van onze clientèle een niet-kenners publiek is. En dat is heel fijn om te zien, want dit betekent dat we steeds meer jazz muziek fans er bij krijgen. Vaak hebben cliënten ooit ergens een ‘jazzy’ song gehoord. En willen dit vervolgens boeken voor hun eigen feestje. Hoe mooi is dat! Van uit die gedachte leek het me een leuk idee om via het blog eens wat meer achtergrondinformatie te geven voor eenieder die geïnteresseerd is om wat meer over ‘onze’ muziek te weten te komen. Want waar luister je nu eigenlijk naar?

De voorloper van Jazz Muziek

De jazz muziek heeft een rijke traditie en ontwikkelde zich in het begin van de 20e eeuw. Het is van origine een Amerikaanse muziekstijl en is ontstaan door een vermenging van twee culturen: de blanke Amerikaanse cultuur (Europese immigranten van oorsprong) en de zwarte cultuur meegenomen door de zwarte Amerikanen vanuit Afrika. Ondanks de vele botsingen tussen de twee culturen en het hardnekkige racisme zijn blanke en zwarte muzikanten gaan samenspelen. Muziek verbroedert! Met de invloeden uit de Afrikaanse muziektradities (met name de ritmes) en het samenspel ontstond er in New Orleans een interessante kruisbestuiving van blues, ragtime en folk (de voorlopers van jazz muziek). Een nieuwe muziekstijl was geboren.

De belangrijkste kenmerken van jazz muziek zijn o.a. de swing feel, de syncopen (accenten op onverwachte momenten) en de hoge mate van improvisatie (zowel bij het spelen van akkoorden als in de solo’s). Dit betekent dat er voor de jazz muzikanten een enorme ruimte is voor creativiteit en eigen inbreng. De meest gespeelde jazz songs (de zogenaamde jazzstandards uit het Great American Songbook) klinken dus nooit hetzelfde; zelfs niet als het door dezelfde jazz muzikanten wordt gespeeld. Verschillende stijlen die zich door ontwikkeld hebben op de vroege eerste jazzstijl (New Orleans en Dixieland Jazz), zijn bijvoorbeeld Mainstream Jazz, Swing, Bebop (Charlie Parker), Cooljazz (Miles Davis), Hardbop, Souljazz, Jazzrock, Fusion en later ook Freejazz.

Blues Ragtime Jazz Band | Fresh Jazz Agency

Wat verder ook altijd meteen opvalt bij jazz muziek, is dat de bands vaak in een instrumentale bezetting spelen. Een echte traditionele bezetting is bijvoorbeeld het jazz trio. Deze bestaat vaak uit drums, contrabas en gitaar/piano. Daarnaast wordt een trio bezetting vaak uitgebreid met een jazz zangeres (of zanger). Jazz musici houden immers van vrijheid en van improviseren.

Populaire Jazz Muziek in Nederland en daarbuiten

Door de jaren heen hebben er op basis van die eerste jazz muziekstijl allerlei andere jazzstijlen zich ontwikkeld. Een van de bekendste is toch wel de Braziliaanse jazz (Bossa Nova & Samba): is ontstaan in de jaren ’50 vanuit de huiskamers in Rio de Janeiro en São Paulo. De Bossa Nova’s van João Gilberto en Antonio Carlos Jobim zijn wereldberoemd en zijn tot op de dag van vandaag overal ter wereld nog ontzettend populair. Zowel op live podia als op de radio kom je de bossa nova’s en samba’s nog altijd regelmatig tegen. Ook bijvoorbeeld op het North Sea Jazz Festival. Een internationaal jazzfestival waar we in Nederland erg trots op mogen zijn. Tegenwoordig kunnen we in Nederland maar ook in de rest van de wereld nog veel meer populaire jazzstijlen vinden. De jazz muziek blijft zich constant evolueren. Vele andere muziekstijlen en culturen hebben zich laten beïnvloeden door de jazz muziek. Populaire jazz muziek stijlen die je regelmatig kunt tegenkomen zijn bijvoorbeeld Mainstream Jazz/ SwingFlamenco JazzItaliaanse JazzPoppy Jazz (met o.a. invloeden uit de pop, soul en funk) en heel erg opkomend de Oriental JazzJe ziet dat Wereldmuziek ook van grote invloed is op de jazz muziek.

Jazz Muziek artiesten toen en nu

Zoals eerder gezegd, heeft de jazz muziek een rijke historie. Het heeft in het verleden vele grote jazzhelden voortgebracht. Het omvat namen van artiesten en muzikanten die tot ver buiten de jazzwereld reiken. Wie heeft er immers nog nooit gehoord van Ella Fitzgerald, Wes Montgomery, Miles Davis, Billie Holiday, Louis Armstrong, Toots Thielemans of onze eigen Rita Reys om maar een paar voorbeelden te noemen. Vandaag de dag borduurt de jongere jazz generatie nog steeds voort op deze grootheden. Luister maar eens naar Jamie Cullum, Norah Jones, Michael Bublé, Wouter Hamel, Eric Vloeimans, Benjamin Herman of Ruben Hein. Stuk voor stuk geweldige ambassadeurs van de jazz muziek.

Het zal natuurlijk lastig worden om een Michael Bublé of een Jamie Cullum in te huren voor je eigen feestje. Maar niet getreurd, want de jazzwereld staat er bekend om dat haar jazz artiesten en bands in het algemeen van hoge kwaliteit zijn. Een top jazz artiest boeken is dus echt niet onmogelijk. Mijn eigen Fresh Jazz Agency artiesten behoren namelijk ook tot de Nederlandse en internationale top binnen de jazz scene.

Ik hoop dat je met deze achtergrondinformatie een beter beeld hebt gekregen van wat jazz muziek is, waar het vandaan komt en waar het vandaag de dag voor staat. Ik wens je heel veel luisterplezier toe met deze fantastische muziek!

Bronnen:

  1. Wikipedia.nl 
  2. InfoNu.nl
  3. The Story of the Brazilian Music That Seduced the World (Ruy Castro)

Waarom een Jazz band en de Cavaquinho zo goed samengaan

Jazz bands and Jazz Gitaar

Bij Fresh Jazz Agency nemen de jazz gitaristen een belangrijke plek in, in het gevarieerde aanbod dat we hebben aan jazz artiesten. Zowel in de instrumentale bezettingen als in de jazz bands met een zangeres, speelt de jazz gitarist letterlijk en figuurlijk een belangrijke rol. De jazz gitaar is een elegant en veelzijdig instrument, dat gebruikt wordt voor akkoordbegeleiding, maar is bij uitstek ook het instrument om mee te soleren en te improviseren. Een jazz gitarist verveelt nooit.

Van een Jazz band met Jazz Gitaar naar Cavaquinho

Bij Fresh Jazz Agency gaan we verder dan alleen de gebruikelijke Mainstream Jazz. We zijn trots op het feit dat we een veelzijdig gespecialiseerd team aan jazz bands hebben, waardoor we binnen de jazz muziek vele soorten stijlen kunnen presenteren. Een van de meest populaire stijlen is de Braziliaanse Jazz, en dan met name Bossa Nova & Samba en zelfs ook Choro. In deze stijl is de akoestische nylon-snarige gitaar bijna niet weg te denken. Ook zie je vaak de 7-snarige gitaar voorbijkomen. Een ander prachtig instrument. Om de muziek nog authentieker te laten klinken switcht onze jazz gitarist die dé expert is in Braziliaanse jazz ook regelmatig naar de Cavaquinho ….

Jazz Gitaar | Fresh Jazz Agency
Jazz Gitaar
Cavaquinho | Fresh Jazz Agency
Cavaquinho

De Cavaquinho: een kleine Braziliaanse Gitaar

De Cavaquinho is een kleine Braziliaanse gitaar: een 4-snarig instrument dat zijn oorsprong vindt in Portugal en is familie van de Europese gitaren met een vlak bovenblad. Deze sopraangitaar werd meegenomen naar het noorden van Portugal door biscaínos (afkomstig van Biskaje, tegenwoordig bekend als het Baskenland) en het was in Braga (regio Rio Minho) waar de Cavaquinho bekend werd. Deze werd daar vaak braguinha genoemd. Andere namen die gebruikt worden in Portugal zijn: machimbo, Machin, machete of marchete, braguinho en cavaco.

De Cavaquinho is in de loop van de tijd meegenomen naar andere regio’s van Portugal, maar ook naar andere continenten zoals Afrika (Kaapverdië, Guinee-Bissau, Angola, Mozambique), Goa in India, Jakarta in Indonesië, Hawaii en is ten slotte in Brazilië beland. In Brazilië is het spel op de Cavaquinho het verst doorontwikkeld, dankzij artiesten zoals Waldir Azevedo die het instrument als solo instrument gingen gebruiken in plaats van alleen voor begeleiding.

Cavaquinho speler en Jazz Artiest Marijn van der Linden

In Nederland zijn maar weinig Cavaquinho spelers te vinden. Een van de weinigen en tevens een van de beste Cavaquinho spelers is onze eigen jazz artiest Marijn van der Linden. Naast het feit dat hij een veelgevraagde jazz gitarist is, valt hij vooral op door zijn sublieme spel op de Cavaquinho, dat hij zich compleet eigen gemaakt heeft door jarenlang samen te spelen met de allerbeste jazz artiesten in Brazilië. Voor Marijn is de Cavaquinho een geweldig instrument om zowel op te begeleiden als om naar hartelust op te soleren.

Cavaquinho les op EPM Holanda

Jazz muziek in het algemeen maar ook haar Braziliaanse variant is muziek die je samen speelt en ook doorgeeft aan volgende generaties. Onze jazz gitarist en Cavaquinho speler Marijn van der Linden heeft daarom ook zijn eigen choroschool opgericht in Rotterdam. De enige muziekschool waar je les kunt krijgen in de Braziliaanse Cavaquinho. Nieuwsgierig? Kijk dan even op www.choroschool.com.

 

*Bronnen: Wikipedia en Choroschool.com

Hoe Fresh Jazz Agency en haar jazz bands uit passie ontstond

Jazz band boekingsagent of turncoach

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik al van jongs af aan er van droomde om boekingsagent te worden van een aantal jazz bands of jazz artiesten. Als kind wilde ik vooral turncoach worden en later na de middelbare school, zag ik mijn toekomst met name in de Franse taal- en cultuur. Hoe dan ook, ik had grootse plannen.

De eerste stap in de muziekwereld

Geen van beide is het uiteindelijk geworden. Het leven kan soms raar lopen. Na het Atheneum studeerde ik af in Communicatiekunde aan de Universiteit Utrecht. En het was tijdens deze studieperiode dat ik voor het eerst de muziekwereld binnenstapte. Ik was gitaarles gaan volgen op de locale muziekschool in Dordrecht. De gitaar is overigens een schitterend instrument. En ik kreeg na een tijdje op deze muziekschool mijn eerste administratieve bijbaan. Dit was het begin van een nieuw persoonlijk muzikaal tijdperk.

Een nieuwe liefde: de jazz muziek

Op de muziekschool leerde ik een ‘nieuw soort’ mens kennen, namelijk de muzikant. En dan met name de muzikant die in jazz bands speelde. Er ging een wereld voor mij open. Voor het eerst ging ik cd’s (van Pat Metheny, Leonardo Amuedo en Joe Pass) beluisteren waarop jazzmuziek te horen was. Een typische muziekstijl waar ik tot dusver niks of weinig van af wist. Al die mooie nootjes, licks, jazzakkoorden en harmonieën waar ik niks van begreep maar die me uitermate fascineerden. Deze jazz muziek wilde ik ook spelen! Het was pure chemie; een nieuwe liefde. Na een tijdje heel veel oefenen en studeren belandde ik op het conservatorium in Utrecht. Uiteindelijk was dat het niet helemaal voor mij, maar de drang en passie om iets te doen met jazzmuziek bleef …….

Het jazz muziek virus verspreiden

Waarom dan uiteindelijk niet de communicatie en de samenwerking met jazz muzikanten combineren? Et voila! Het idee voor de start van een agency was geboren! In 2010 was het dan echt zover. Fresh Jazz Agency zag het levenslicht. Met één grote missie: de passie voor jazz delen en zoveel mogelijk talentvolle jazzbands uit alle windstreken onder de aandacht brengen bij een breed publiek. In de afgelopen jaren zijn we al druk bezig geweest om het jazz ‘virus’ te verspreiden. En al vele cliënten hebben inmiddels kunnen genieten van de heerlijke jazz muziek van ‘mijn’ jazz artiesten. Met de mooie nieuwe website is er weer een volgende stap gezet. Op naar nog meer muzikaal moois en graag tot ziens bij een van onze jazz optredens!

Met muzikale groet,
Caroline Bijl

Een van de eerste cd’s in mijn jazzcollectie:

Jazz cd | Amuedo Vierdag Van Merwijk | Fresh Jazz Agency

Trio QBOA

Trio QBOA – Braziliaanse jazz band op 10 maart 2019 in Restaurant Post

Trio QBOA

Op 19 november jl. hebben we weer geweldig kunnen genieten van het Trio QBOA in restaurant Post te Dordrecht. Wat een trio en wat een leuke reacties hebben we mogen ontvangen van de staff en de gasten! We genieten nog even door met deze video: