Spelen Op Een Handgemaakte Jazz Gitaar van Wout Bosma

Jazz Gitaar | Fresh Jazz Agency

De gitaar is zondermeer een heel populair instrument. En dat geldt ook zeker voor de Jazz Gitaar. Onze jazzbands die het meest geboekt worden zijn meestal de jazz bands met de jazz gitarist in de hoofdrol. De jazz gitaar als instrument is er in (vele) verschillende modellen vaak gemaakt door een van de grote gitaarmerken. Wil je weten wat nu een typische jazz gitaar is? Check dan een van onze voorgaande blogs. In dit artikel gaan we in op de bouw van een handgemaakte jazz gitaar door een uitzonderlijke luthier gevestigd in Dordrecht.

Jazz Gitaren

Het zijn hoe dan ook stuk voor stuk prachtige instrumenten. De grote bekende gitaarmerken als Gibson, Fender en Ibanez hebben elk hun iconische jazzgitaar model in hun collectie. Meestal bespeeld en bekend geworden door een van die grote jazzgitaristen, zoals Wes Montgomery of John Scofield. Bekende jazzgitaren zijn bijvoorbeeld de Gibson ES-175 of ES-335. Vaak zien we jazzgitaristen ook op handgemaakte jazzgitaren van kleinere gitaarbouwers spelen, de zogenoemde luthiers. Deze gitaren zijn veelal custom made en soms zelfs speciaal ontworpen voor de jazzgitarist. Ook in Nederland hebben we een aantal talentvolle gitaarbouwers die de mooiste jazzgitaren weten te bouwen. En onze bekende jazzgitarist Maurice Rugebregt speelt momenteel op zo’n prachtige handgemaakte archtop jazz gitaar.

De tekst gaat verder onder de foto

Jazz Gitarist boeken? Fresh Jazz Agency

Jazz Gitaarbouwer Wout Bosma

Onze jazzgitarist Maurice Rugebregt speelt namelijk sinds kort op twee mooie nieuwe jazzgitaren die ontworpen en gebouwd zijn door luthier Wout Bosma uit Dordrecht. Wout Bosma is opgeleid als historische instrumentenbouwer aan het ILSA in Antwerpen en het West Dean College in Chichester (UK) en opende zijn eerste atelier in 1992. Wout werd geïnspireerd door o.a. de gitaren van Gibson en begon vanaf 1998 zijn eigen (asymmetrische) archtop jazzgitaren te ontwerpen en te ontwikkelen. Sinds 2019 is Wout ook verbonden aan de Royal Academy of Arts in Gent als gastdocent. Een absolute autoriteit dus als het gaat om de bouw van jazzgitaren.

De tekst gaat verder onder de foto

Jazz Gitaar Bouwer Wout Bosma

Jazzgitarist Maurice Rugebregt bespeelt de 'Classic'

De twee mooie nieuwe archtop jazz gitaren van het model ‘Classic’ waarop jazzgitarist Maurice Rugebregt speelt kunnen worden uitgevoerd in zowel maple als mahogany. Beide klinken fantastisch en vertegenwoordigen die warme catchy en heldere jazzy sound die we zo graag willen horen in de jazz. Maurice speelt er met heel veel plezier en passie op en zijn favoriet voor nu is de Classic in maple:

“De Classic maple archtop gitaar van Wout Bosma is een lust voor het oog en oor! De klank is heel helder. Zo helder dat mijn Braziliaanse spel qua begeleiding (aanslag met vingers) ook volledig tot zijn recht komt. De asymmetrische vorm van de body is heel fraai en uniek. De aangename bespeelbaarheid en de compactheid maakt de gitaar een wanna have. Hulde!” – Maurice Rugebregt

De tekst gaat verder onder de video

Jazzgitarist Maurice Rugebregt boeken met zijn ‘Classic’ jazzgitaar?

Ben je ook zo onder indruk van die mooie sound die jazzgitarist Maurice uit de gitaren van Wout Bosma weet te krijgen? En zou je dit weleens live willen beluisteren op jouw eigen feest, receptie of bruiloft? Vraag dan snel een vrijblijvende prijsopgave aan!

In samenwerking met:

Recommended Posts