Jazz | Onze 8 Favoriete Jazz Blues Songs

Onze 8 Favoriete Jazz Blues Songs | Fresh Jazz Agency

We hopen dat je door de bizarre omstandigheden van de laatste tijd inmiddels niet de blues hebt …. Maar wel dat je af en toe van een goede Blues Song houdt! De blues is een muziekstijl die is ontstaan tussen 1860 en 1900 en vindt zijn oorsprong in de muziek die de slaven uit Afrika meenamen naar het zuiden van de Verenigde Staten. De blues is de grondlegger van vele muziekstijlen en heeft tevens enorm veel invloed gehad op de ontwikkeling van de muziekstijl die wij nu Jazz noemen.

Blues vs Jazz Blues

Binnen het idioom van de Jazz hebben we een hele reeks aan mooie jazz songs die duidelijk hoorbaar hun oorsprong vindt in de blues. Zo’n prachtige bluesy jazz song wordt ook wel een Jazz Blues genoemd. Een jazz blues is eigenlijk een blues song dat zich verder heeft ontwikkeld binnen de jazz. Het fundament van een ‘echte’ blues is in de eerste plaats toch wel het 12 maten akkoordenschema waarbij de basis van drie akkoorden een grote rol speelt: de eerste (I), vierde (IV) en vijfde (V) trap.

12 maten schema Blues | Fresh Jazz Agency

Het jazz blues schema gaat harmonisch gezien een stapje verder en wordt uitgebreid met een II-V-I progressie. Daarnaast zullen jazzmuzikanten geen genoegen nemen met louter alleen het bespelen van de pentatonische toonladder, maar zullen er o.a. arpeggio’s (gebroken akkoorden), meerdere toonladders en mooie akkoordovergangen aan toegevoegd worden. Dit alles geeft uiteindelijk die typische jazzy klankkleur.

Jazz Blues schema | Fresh Jazz Agency

Onze Favoriete Jazz Blues Songs

Maar voor nu genoeg theoretische termen. Laten we gewoon vooral luisteren en genieten van deze intrigerende en aanstekelijke Jazz Blues songs. Mocht je overigens toevallig jazz willen leren spelen? Dan is een mooie Jazz Blues de ideale song om mee te beginnen. De Jazz Blues songs waar je ons in ieder geval altijd wakker voor kunt maken, zijn de volgende:

De tekst gaat verder onder de video’s

1. Billie's Bounce - George Benson

2. All Blues - Stevie Wonder

3. Blue Monk - Chick Corea

4. Footprints - Miles Davis

5. Straight No Chaser - Joshua Redman

6. Blues in F - Wes Montgomery

7. Tenor Madness - Sonny Rollins

8. Now's The Time - Ray Brown

BONUS: Blues Improvisatie - Scott Henderson

Jazz Band die Jazz Blues speelt boeken?

Wil jij ook zo’n toffe Jazz Band boeken die de Jazz Blues tot in de puntjes beheerst? Vraag dan een vrijblijvende prijsopgave aan voor een datum na 31 mei. Of wil je graag persoonlijk advies over welke jazz band nou het beste bij jouw event past? Neem dan gerust contact op.

Recommended Posts