Jazz Gitaar | 5x Iconische Jazz Gitaren

Jazz Gitaar | 5x Iconische Jazz Gitaren | Fresh Jazz Agency

De Gitaar is een populair instrument. En dat geldt ook voor de Jazz Gitaar! In allerlei jazzbands speelt de jazzgitarist vaak een prominente rol. En dat is logisch, want de jazz gitaar is een mooi, praktisch en veelzijdig instrument. Vaak meteen te herkennen aan die mooie warme en volle sound. Een jazzband met gitarist is dan ook een vaak geboekte formatie. Ondanks de grote bewondering van cliënten voor het instrument en zijn bespeler, krijgen we toch nog vaak de vraag wat nu eigenlijk een echte jazz gitaar is. Daarom leek het ons een leuk idee om eens een keer een aantal jazz gitaren wat beter onder de loep te nemen. We hebben daarom de meest iconische en wellicht de meest bekende jazz gitaarmodellen voor je op een rij gezet.

1. Gibson ES-175 (Archtop/ Full Hollow Body Jazzgitaar):

De Gibson ES-175. Dit is wellicht een van de bekendste jazzgitaren uit de geschiedenis, gemaakt door het grote Amerikaanse merk Gibson. En kwam in 1949 voor het eerst op de markt. Leuk feitje is dat het model is vernoemd naar zijn originele retailprijs van $175. De ES-175 is een elektrische gitaar, een ‘full hollow body’, behoort tot de ‘archtop’ gitaren en komt vaak met 1 of 2 pick-up elementen. Opvallend zijn de f-gaten in de klankkast. Het model werd ontworpen als alternatief voor Gibson’s veel duurdere archtop gitaren. Grote jazzgitaristen als Wes Montgomery, Joe Pass en Pat Metheny hebben op dit model jazzgitaar gespeeld. Ook onze eigen jazzgitarist Jens Larsen heeft jarenlang deze gitaar bespeeld. Dit model jazzgitaar heeft die typische warme jazzy sound dat zo kenmerkend is voor de jazz.

Joe Pass

2. Gibson ES-335 (Semi-Hollow Body/Thinline Jazzgitaar)

De Gibson ES-335. Dit is een veel bespeelde jazzgitaar ook van het gitaarmerk Gibson. Behoort tot de semi-akoestische gitaarmodellen, ook wel de semi-hollow-body genoemd en is een elektrische gitaar met een gedeeltelijk holle klankkast en tevens met f-gaten. Deze gitaar wordt versterkt met een of meerdere magnetische pick-up elementen. De klankkleur van dit model gitaar is warm en vol en is vaak terug te horen in de jazz en blues. Voor vele (amateur) gitaristen ligt de prijs van de originele Gibson ES-335 vaak net iets boven het budget (rond de €3500,-), waardoor vele andere gitaarmerken een goedkoper vergelijkbaar model op de markt hebben gebracht. Bijvoorbeeld de ‘ES-335’ modellen van Epiphone, Ibanez of Eastman. Naast de Gibson ES-175 bespeelt onze jazzgitarist Jens Larsen ook de semi-hollow body ES-335.

Bekende jazzgitaristen die regelmatig op de Gibson ES-335 spelen zijn:

Larry Carlton

Kurt Rosenwinkel

3. Fender Telecaster (Solid body Jazzgitaar)

De Fender Telecaster: dit is een gitaar van het merk Fender, ontworpen door Leo Fender in 1949. Wellicht een gitaar die op het eerste gezicht iets minder kenmerkend is voor de jazzmuziek, maar desondanks heel populair is bij vele jazzgitaristen, vanwege ook de vrij warme en heldere sound van dit model gitaar. De Telecaster is een elektrische gitaar met een massieve klankkast (solid body) en heeft dus geen klankgaten zoals de hollow/semi-hollow body modellen. De Telecaster wordt ook vaak bespeeld in pop- en rockmuziek.

Bill Frisell

4. Godin Multiac Grand Concert (Nylon-snarige Jazzgitaar)

De Godin Multiac Grand Concert. Dit is een nylon-snarige gitaar van het Canadese merk Godin met een zeer opvallend ‘uiterlijk’. En is te categoriseren als een elektrisch-akoestische gitaar. Een model gitaar dat de afgelopen jaren enorm populair is geraakt bij jazzgitaristen. Zowel gebruikt voor grote concerten als voor achtergrond optredens. De nylon snaren zijn ideaal voor de sound die we graag willen horen bij bijvoorbeeld samba en bossa nova songs. Deze Godin is een modern en innovatief instrument waar twee soorten pick-ups de gitaar versterken, waaronder een piëzo-element en een ingebouwd MIDI element. Het mengen van deze twee systemen maakt de versterkte klankkleur vrij uniek. Grote jazzgitaristen als Sylvain Luc en Nelson Veras zijn regelmatig te bewonderen met dit model. Ook onze eigen jazzgitaristen Marijn van der Linden en Filippo Castellazzi zijn grote fan van deze jazzgitaar.

Nelson Veras

Sylvain Luc

5. Selmer/ Maccaferri (Gypsy Jazzgitaar)

De Selmer-gitaar. Deze Selmer gitaar, ook wel de Maccaferri genoemd, is een vrij ongewone akoestische gitaar, die vooral bekend werd de door Gypsy jazz. Het eerste model kwam in 1932 voor het eerst op de markt en werd geproduceerd door een Franse producent. De Selmer gitaar was een van de favoriete gitaren van de Belgische gypsy jazzgitarist Django Reinhardt. Opvallend is met name de ‘D-vormige’ of het ovale klankgat; een ontwerp dat bedoeld was om het volume van de gitaar te verhogen. Een grote jazzgitarist die je regelmatig met een Selmer gitaar op het podium ziet is Bireli Lagrène. Ook het bekende Rosenberg Trio is een goed voorbeeld.

Bireli Lagrène

Rosenberg Trio

Ook een Jazz Gitarist boeken?

Ben je ook zo gek op die mooie warme sound van de jazzgitaar? En zou je graag een keer zo’n geweldige jazzgitarist willen boeken voor je eigen feest of receptie? Check dan snel onze gitaristen die ook op een van deze mooie iconische jazzgitaren spelen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op!

Bron:

  1. Wikipedia
  2. Bax-shop.nl

Recommended Posts