
Ben je liefhebber van mooie Jazz- en Wereldmuziek? Dan ben je ongetwijfeld weleens verder gaan spitten in deze oh-zo-unieke en geweldige muziekstijl. Er is veel te ontdekken over het ontstaan van de jazz, de verschillende stijlen, jazzinstrumenten, bekende jazzartiesten en over alles en iedereen wat met jazzmuziek te maken heeft. Het is leuk en interessant om te ontdekken dat achter die jazzmuziek een rijke traditie schuilgaat, omringd door vele jazz fans en jazzmusici met een enorme drive en passie. Soms is het zelfs zo, dat wanneer je je als luisteraar inleest, je vaak met hele andere of misschien zelfs ‘betere’ oren naar jazz kunt gaan luisteren en er nog meer van kunt genieten. Kennis van en over jazzmuziek doet je namelijk beter horen. En wie wil dat nou niet?
Allerlei boeken over Jazz en Wereldmuziek
Houd je naast het beluisteren van jazz- en wereldmuziek ook van boeken lezen? Dan kun je je hart echt ophalen. Er zijn namelijk allerlei soorten boeken over jazz te vinden. Een mooie biografie over Miles Davis, een handig theorieboek over jazz toonladders of wellicht een informatief boek over het ontstaan van de bebop stijl. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden. Bij Fresh Jazz Agency hebben we daarom naast de jazz cd-collectie ook een kleine bibliotheek aangelegd waar ook de boeken over en rondom het thema jazz een mooie plek hebben gekregen. Wil je weten welke prachtige jazzboeken wij met veel plezier hebben gelezen (of nog in de planning hebben staan om gelezen te worden)? We hebben ze weer even in willekeurige volgorde voor je op een rij gezet. Hopelijk verrassen we je weer met enkele van onze ‘jazzy’ leesvoer keuzes.
1. The History of Jazz (Ted Gioia)

Als jazzliefhebber moet je deze toch echt wel op je boekenplank hebben staan. Een ‘klassieker’ als het gaat om een degelijk naslagwerk over jazz. Gioia beschrijft elk aspect van de jazz; de oorsprong, de ontwikkeling van verschillende stijlen, de grote jazzlegendes en de culturele en maatschappelijke contexten waarbinnen dit allemaal plaatsvindt.
2. Jazz Covers (Joaquim Paulo)

Een prachtig fotoboek dat ooit als een mooi cadeau in ons bezit is gekomen. Een verzameling van jazzartiesten en hun jazzplaten met oog voor de sociale en historische context vanaf de jaren ’40 tot de jaren ’90 van de 20e eeuw. Daarnaast bevat het mooie interviews met grootheden op het gebied van opname en distributie. Een ‘must read’ voor de echte jazz ‘geeks’ onder ons.
3. Bossa Nova (Ruy Castro)

Ben je ook geïnteresseerd in het ontstaan en de ontwikkeling van de beroemde Braziliaanse stijlen Bossa Nova en Samba? Dan kun je absoluut niet heen om het boek van Ruy Castro. Na het lezen van dit werk, luister je ongetwijfeld met nog meer emotie naar de songs van João Gilberto en Antonio Carlos Jobim.
4. The Brazilian Guitar Book (Nelson Faria)

Zou je naast het beluisteren van al die mooie bossa nova’s en samba’s, deze ook weleens een keer zelf willen leren spelen? Het ‘The Brazilian Guitar Book’ van gitarist en componist Nelson Faria kan je hier zeker flink mee op weg helpen. Het begint met het bekende typische basisritme van de bossa nova en wordt gestructureerd opgebouwd naar allerlei ingewikkeldere varianten. Inclusief cd en akkoordtabulatuur.
5. Portrait in Jazz (Haruki Murakami)

Ben je literatuur liefhebber, dan ken je ongetwijfeld de Japanse schrijver Haruki Murakami. Wat hij met jazzmuziek heeft? Ontzettend veel! Jazz is één van zijn grootste passies en hij is zelfs eigenaar geweest van een jazzclub. Het meest intrigerende is dat Murakami zijn schrijfstijl zelfs vergelijkt met jazzmuziek: zijn stijl en denkpatronen zijn namelijk een perfecte weergave van jazzmuziek: de verhaalelementen en de manier van interactie is precies zoals jazzmuziek ook werkt. ‘Portrait in Jazz’ is ‘helaas’ in het Japans maar in veel van zijn andere werk komt het onderwerp jazz meer dan eens voorbij.
6. The Real Book (Jazz Standards)

Ben je weleens bij een live jazz optreden of jamsessie geweest? Dan heb je ongetwijfeld vele jazzmuzikanten rond zien lopen met het ‘Real Book’ onder de arm. Ook wel de ‘jazz bijbel’ genoemd. Een grote verzameling van duizenden prachtige jazz standards (songs), waarvan de meeste professionele jazzmusici er heel veel van uit hun hoofd kennen en kunnen spelen. Tevens een echte ‘must have/read’ voor muzikanten die serieus jazz willen gaan studeren.
7. Jazz | verhalen en gedichten (Jules Deelder)

Deze mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Een mooie verhalen- en gedichtenbundel van de pas overleden Jules Deelder. De teksten zijn van persoonlijke aard en geven Deelder’s leven weer in en met de jazz.
8. 12 Jazz Etudes for Double Bass (Hein van de Geyn)

Dit boek is waarschijnlijk voor de meer ‘advanced’ jazz fans en jazz contrabassisten. Desalniettemin wilden we dit boek toch even genoemd hebben. Een prachtig werk van misschien wel de beste contrabassist die Nederland heeft. 12 solostukken met elk een eigen studie thema waarbij theorie, harmonie, solfège en de ideeën achter improvisatie samenkomen.
Een Jazzband boeken?
Ben je na al dat lezen nog meer geïnspireerd geraakt door de jazz? En wil je graag toch nog een keer die mooie jazzband hebben spelen op jouw evenement? Check dan ons mooie team van jazzartiesten en stel je eigen jazzband samen. Heb je vragen? Neem gerust contact op. We helpen je graag!