Jazz Muziek | Onze 7 Favoriete Jazz Albums

Onze 7 Favoriete Jazz Albums | Fresh Jazz Agency

Vandaag de dag kun je je favoriete Jazz Muziek altijd en overal fysiek bij je hebben. Ging je vroeger nog naar de platen- of cd winkel om de nieuwste cover van je favoriete jazz artiest te bewonderen. Tegenwoordig ben je met je iPod of Spotify playlist op je smartphone met een paar klikken meteen verzekerd van digitale toegang tot je favoriete Jazz albums. Ondanks de vele voordelen van de moderne technieken van nu, verlangen wij stiekem toch nog weleens naar die ‘goede oude tijd’. Gewoon lekker rondsnuffelen door bakken met jazz cd’s (of vinyl!). Af en toe een beetje retro daar houden we wel van.

Favoriete Jazz Albums – Onze Top 7

Bij Fresh Jazz Agency hebben we dan ook nog steeds een echte fysieke collectie met mooie jazz cd’s, waar we dagelijks met veel plezier naar luisteren. We luisteren naar verschillende jazzstijlen en naar de bekende en minder bekende jazzartiesten. Ondanks dat we bijna van elk jazz album wel kunnen genieten, hebben we natuurlijk ook hier zo onze voorkeuren en favorieten. Nieuwsgierig? We hebben speciaal onze top 7 van Favoriete Jazz Albums even voor je op een rijtje gezet. Om een aantal wereldbekende platen konden we natuurlijk niet heen, maar wellicht zitten er toch nog een paar jazzy verrassingen voor je bij. Luister en bovenal: geniet!

1. Smokin’ At The Half Note – Wes Montgomery

Dit is het bekende live album van jazz gitarist Wes Montgomery met het Wynton Kelly Trio. Opgenomen in de Half Note Club in New York en uitgebracht in 1965. ‘Verplichte’ kost voor jazz gitaarliefhebbers ;-).

2. Kind of Blue – Miles Davis

Om dit iconische jazz album uit 1959 konden we natuurlijk niet heen. Wereldberoemd bij jazzkenners en niet-jazzkenners. Het wordt zelfs officieus de beste jazzplaat van de 20e eeuw genoemd. Naast Miles Davis zelf, spelen grote jazznamen als John Coltrane, Bill Evans en Wynton Kelly mee op dit album. Lees hier ook over de recente documentaire ‘Birth of the Cool’ over Miles Davis.

3. Virtuoso – Joe Pass

Video afspelen

Eén van de beste albums van jazz gitarist Joe Pass volgens ons. Een plaat uit 1973 waarop de gitarist 11 jazzstandards en 1 eigen stuk totaal solo speelt. Zeer indrukwekkend om melodieën, baslijnen, akkoorden en ritmes tegelijkertijd te spelen. Jazzgitaar op zijn best!

4. East Coast Love Affair – Kurt Rosenwinkel

‘East Coast Love Affair’ is het indrukwekkende debut solo album uit 1996 van de Amerikaanse jazz gitarist Kurt Rosenwinkel. Het album met jazzstandards en eigen werk waarop ‘zijn’ sound zo onmiskenbaar te horen is. Op het album speelt de bekende jazzbassist Avishai Cohen mee.

5. Giant Steps – John Coltrane

‘Giant Steps’ is het bekende album van de Amerikaanse jazzsaxofonist John Coltrane uit 1960. Op de plaat staat de gelijknamige compositie ‘Giant Steps’, dat sindsdien een jazzstandard is geworden. Giant Steps staat bekend om zijn uitdagende en ‘gecompliceerde’ akkoordenschema, ook wel de Coltrane changes genoemd. Tot op de dag van vandaag een uitdaging voor elke jazzmuzikant.

6. Live in Amsterdam – Amuedo Van Merwijk Vierdag Trio

Video afspelen

Een prachtig live album van gitarist Leonardo Amuedo, drummer Lucas van Merwijk en bassist Jeroen Vierdag. Fantastische jazz met een Latin twist. Tevens een product van Nederlandse bodem! Eén van de jazzplaten die ons heeft doen verliefd worden op deze geweldige muziekstijl. 

7. Muzyka – Francien van Tuinen

Video afspelen

Wellicht één van de minder bekende jazzalbums maar zeker één van onze favorieten. ‘Muzyka’ is een samenwerking tussen zangeres Francien van Tuinen en jazzgitarist Jesse van Ruller. Klassieke stukken van o.a. Brahms, Debussy en Ravel worden omgezet naar eigentijdse stukken in muziekstijlen als jazz, folk, flamenco, fado en tango. En voorzien van teksten door Francien van Tuinen. Mooie smaakvolle arrangementen met bassist, twee percussionisten, twee gitaristen, een zangeres en een accordeonist. 

Ook een top Jazzband op jouw event?

Heb je genoten en ben je geïnspireerd geraakt door deze legendarische jazz albums? En wil jij nu ook een top jazzband die fantastische jazzmuziek kan spelen op jouw bruiloft of feest? Neem dan gewoon even contact met ons op: bij Fresh Jazz Agency helpen we je graag!

Bron:

  1. Wikipedia
  2. Muziekweb.nl

Recommended Posts