Jazz Muziek en Stedentrip | Onze 7 Favoriete Jazzclubs in Londen

Favoriete Jazzclubs in Londen | Jazzbands | Fresh Jazz Agency

Even een korte ‘break’ en weg van alle dagelijkse hectiek; wie wil dat nou niet? Een stedentrip naar Londen tijdens de (kerst)vakantie is dan de ideale bestemming. Maar op vakantie gaan doen we natuurlijk niet zonder onze favoriete Jazz Muziek. Met alle moderne techniek en media van nu zoals iPods, Spotify, tablets en smartphones hebben we altijd toegang tot onze favoriete jazzplaatjes. Maar wat als je reisbestemming nou ook nog eens een van de beste jazz scenes ter wereld heeft? Dan check je natuurlijk snel de komende programmering van je favoriete Jazzclubs!

Jazzmuziek in Londen

Metropool Londen is een walhalla om verschillende redenen: je kunt er oneindig (kerst)shoppen, cultuursnuiven, musea bezoeken, flaneren langs de Thames en nieuwe culinaire hotspots ontdekken. Maar zeker ook menig jazzliefhebber kan er zijn hart op halen. In verschillende delen van deze bruisende wereldstad kun je de beste live jazz vinden. Er zijn vele venues en jazzclubs in deze stad die wereldwijd bekend zijn. Het publiek varieert van echte jazzkenners tot bezoekers die gewoon graag een avondje uit willen met een drankje, een hapje en een leuk jazzbandje. De allerbekendste en oudste jazz podia kun je o.a. vinden in het altijd energieke Soho en Camden. En sinds een tijdje dient er een nieuwe lichting jonge jazzmuzikanten zich aan in het hippe oosten van deze nimmer saaie stad.

Jazzmuziek in de 7 beste Jazzclubs in Londen volgens ons

Heb je nog nooit een jazz podium of club in Londen bezocht? Dan wordt het hoogst tijd dat wij onze voorkeuren eens voor jou op een rijtje gaan zetten. Overigens grote kans dat je na je eerst bezoek nog vaak zult terugkeren. Een bezoek aan een Londense jazzclub is dus op eigen risico ;-).  Ga dat ticket naar Londen maar alvast boeken, want hier is onze ‘Top 7 Beste Jazz clubs en venues in Londen’:

1. Pizza Express Jazz Club

De Pizza Express Jazz Club bevindt zich in de bruisende wijk Soho in Dean Street. Deze club werd in 1969 opgericht en sindsdien heeft men jazz grootheden als Amy Winhouse, Norah Jones, Jamie Cullum en de Nederlandse saxofonist Benjamin Herman mogen verwelkomen. Ook onze eigen jazz zangeres Gabriela Kozyra heeft er op het podium gestaan. Vandaag de dag is het dé plek voor een gezellig etentje en het spotten van goede live jazz bands. De jazz club bevindt zich in de sfeervolle kelder en ademt een en al jazz. Een echte aanrader!

2. Ronnie Scott's

Ronnie Scott’s is misschien wel een van de bekendste en oudste jazzclubs in Londen. Ook gelegen in de uitgaanswijk Soho. Opgericht in 1959 door Ronnie Scott, een Engelse jazzsaxofonist. Jazz legende en gitarist Wes Montgomery nam er in 1965 zijn album ‘Live at Ronnie Scott’s op. Ook grote namen als Wynton Marsalis, Cassandra Wilson and Kurt Elling wisten hun weg naar deze jazzclub te vinden. Ben je in deze wijk én jazzliefhebber, dan is een bezoekje aan deze historische jazzclub een echte ‘must’!

3. The Jazz Café Camden

The Jazz Café Camden is een muziekpodium voor livemuziek gelegen in Camden Town. Vanaf het metrostation Camden Town is het slechts oversteken en op een paar meter loopafstand. Het originele Jazz cafe werd op gericht in de jaren’80 en bevindt zich sinds 1990 op de huidige locatie. Naast jazz vind je er ook andere muziekstijlen als disco, house , soul en pop. Vanaf het restaurant op de eerste verdieping heb je een schitterend overzicht op de concertzaal en het podium.

4. Jazz After Dark

Jazz After Dark is een van die andere bekende jazzclubs in de unieke wijk Soho. De eerste jazzconcerten in deze club dateren uit 1985. Jazz After Dark staat bekend als een intiem late night cocktail bar met restaurant en goede livemuziek. De stijlen Jazz, Funk, Soul en R’n B voeren er de boventoon. Ook in deze jazzclub komen grote jazznamen waarvan wijlen Amy Winehouse een van de spraakmakendste was.

5. Vortex Jazz Club

De Vortex Jazz Club is sinds 1987 een van de beste jazzclubs in het Verenigd Koninkrijk met meer dan 400 concerten per jaar. Sinds 2005 heeft de club zijn locatie in Noord-Londen, Dalston. In 2013 won het de Live Jazz Award tijdens de Parliamentary Jazz Awards. De jazzclub wil graag een platform zijn voor geïmproviseerde en experimentele muziek, waar nieuw talent en verschillende jazzvormen gesteund worden door een breed publiek.

6. Mau Mau Bar

De Mau Mau Bar omschrijft zich zelf als een ‘old school multi-culturele melting pot’ gelegen aan het wereldberoemde Portobello Road in het westen van Londen. Een bar waar live optredens, open-mics en jamsessies elkaar regelmatig afwisselen. Elke donderdag wordt het zeer succesvolle ‘Jazz Re:Freshed night’ georganiseerd waar plek is voor zowel de gevestigde jazzmuzikant als voor opkomend talent. Een van de beste plekken in West Londen waar men samenkomt voor gezelligheid, een drankje en goede muziek.

7. Village Underground

Village Underground is geen pure jazzclub of jazzpodium. Maar is een plek voor creativiteit en cultuur in het hartje van het hippe Oost Londen. Village Underground is gesitueerd in een ‘Victorian Warehouse’ in Shoreditch. In de programmering tref je ‘club nights’, live gigs en ‘visual art’. Ook voor de nieuwe jonge generatie jazzmuzikanten is er regelmatig ruimte om van zich te laten horen. Grote kans dat je een van de grote jazzbeloftes hier aantreft.

Nog meer tips nodig voor Jazzmuziek in Londen?

Ga je binnenkort ‘London Town’ een bezoekje brengen? Maar vind je het nog steeds lastig welke jazz club te kiezen voor dat ultieme avondje uit? Neem gerust contact op en wellicht dat we je nog meer tips kunnen geven om de juiste keuze te maken. Heb jij zelf een tip over een nog-te-ontdekken jazzclub in Londen? Dan horen we natuurlijk ook graag van jou!

Recommended Posts