Jazz Trio | Onze Top 10 Iconische Jazz Trio’s

3 Belangrijkste Kenmerken Van Een Echte Professionele Jazz Artiest

Het leuke van professionele jazzmusici en jazzbands is dat ze heel flexibel zijn in het samenspelen. De gemiddelde jazzmuzikant is gewend om met regelmaat lekker te jammen met bekende en onbekende collega’s. Improviseren zit hen in het bloed als het gaat om zowel het repertoire als om het samenspel met collega musici. Jazzbands kom je dus tegen in allerlei formaties: van jazz soloartiesten, jazz duo’s, jazz trio’s, jazz kwartetten tot grote indrukwekkende ‘big bands’.

Less is More: Jazz Trio’s

Bij Fresh Jazz Agency houden we daarentegen ook wel van het principe ‘less is more’. M.a.w. meer jazzmuzikanten hoeft niet per definitie altijd mooier, leuker of beter te betekenen. Wij zijn persoonlijk om deze reden best wel fan van het ‘jazz trio’. Het is een kleine compacte jazzband die heel praktisch is. Je hebt er letterlijk niet zoveel ruimte voor nodig. En het klinkt qua sound gewoon als een complete en volledige band. Deze driemans-bezetting is dan ook een typische formatie die je veel in de jazzmuziek tegenkomt waarbij verschillende instrumenten-combinaties populair zijn. Veel voorkomend is bijvoorbeeld het traditionele jazz trio dat bestaat uit piano, contrabas en drums. Met in de meeste gevallen de pianist als leider van de band. Gelukkig wordt er veel geëxperimenteerd en geïmproviseerd in de jazz en hebben ook vele andere instrumentalisten (en vocalisten) hun weg naar de jazz trio-formatie gevonden. Drie andere mooie varianten zijn bijvoorbeeld de trio’s waarbij de vocalist, gitarist of saxofonist het middelpunt van de jazzband is.

Onze 10 Favoriete Jazz Trio’s

Door de jaren heen, heeft de rijke traditie van de jazz dan ook vele iconische jazz trio’s voortgebracht. We zetten onze persoonlijke 10 favorieten even voor je op een rijtje. Laat je inspireren en geniet:

1. Wynton Kelly Trio + Wes Montgomery

2. Thelonious Monk Trio

3. Keith Jarrett Trio

4. Pat Metheny trio

5. Amuedo Van Merwijk Vierdag Trio

6. Herbie Hancock Trio

7. Ron Carter Trio

8. Chick Corea Trio

9. Oscar Peterson Trio

10. Kurt Rosenwinkel Trio

Jazz Trio Boeken?

Denk je dat een jazz trio ook voor jouw evenement de ideale jazz band is? Onze jazz trio’s hebben hun waarde al vele malen bewezen op feesten, recepties en bruiloften. Check onze eigen jazz trio’s en hun mogelijkheden. Heb je vragen of advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op!

Recommended Posts