Jazz Gitaar | Onze Top 10 meest favoriete Jazz Gitaristen

Jazz Gitaar | Mainstream Easy Listening | Fresh Jazz Agency

Bij Fresh Jazz Agency luisteren we als jazzliefhebber natuurlijk graag met regelmaat naar de allergrootste jazzmuzikanten allertijden. De jazz gitaar in het bijzonder neemt een belangrijke plek in, in de persoonlijke cd-collectie. Wie onze ‘all time favorite’ jazzgitarist is, is heel lastig te zeggen. We hebben natuurlijk wel zo onze voorkeuren. Daarom leek het ons leuk om ter inspiratie een top 5 van de meest indrukwekkende jazzgitaristen samen te stellen. Dat bleek achteraf gezien onbegonnen werk…. Bij een top 5 zouden we namelijk onterecht een aantal van de beste jazzgitaristen ter wereld uitsluiten. En dat willen we natuurlijk niet. Daarom hebben we ons lijstje met favorieten iets uitgebreider gemaakt. Idealiter zouden we er het liefst een ‘top 20’ van maken ;-).

Onze favoriete Jazz Gitaristen

Hierbij in willekeurige volgorde onze ‘Top 10 meest favoriete  Jazzgitaristen’ uit de Fresh Jazz Agency cd-collectie. Wij kunnen er maar geen genoeg van krijgen:

1. Wes Montgomery

John Leslie “Wes” Montgomery (1923-1968) wordt beschouwd als een van de belangrijkste jazzgitaristen uit de geschiedenis. Hij beïnvloedde vele hedendaagse virtuoze jazzgitaristen. Montgomery is bekend om zijn ongebruikelijke manier van het aanslaan van de snaren met zijn rechterduim (heel goed te zien in het filmpje). 

2. Joe Pass

Joe Pass (1929-1994) was een Amerikaanse jazz gitarist en wordt gezien als een van de grootste jazzgitaristen van de 20e eeuw. Hij is o.a. bekend geworden door zijn chord-melody techniek. Joe Pass speelde o.a. vaak samen met jazz zangeres Ella Fitzgerald.

3. John Scofield

John Scofield (1951) is een van de grote hedendaagse jazz gitaristen en componisten. Zijn stijl omvat bebop, jazz fusion, blues funk en jazz rock. Hij heeft o.a. samengewerkt met Miles Davis.

4. Pat Metheny

Pat Metheny (1954) is een Amerikaanse jazzgitarist en componist. Ooit zelf geïnspireerd door de muziek van Miles Davis en Wes Montgomery. Op 19-jarige leeftijd werd hij de jongste muziekdocent ooit op het prestigieuze Berklee Music College in Boston. In 1985 had hij samen met David Bowie een grote hit met het nummer ‘This Not America’.

5. Kurt Rosenwinkel

Kurt Rosenwinkel (1970) is een Amerikaanse jazz gitarist en componist die studeerde aan het Berklee Music College in Boston en werd bekend in de jaren’90. Zijn speelstijl werd o.a. beïnvloed door gitaargrootheden als John Scofield en Pat Metheny. Zijn album ‘East Coast Love Affair’ is een plaat die elke jazzliefhebber in zijn collectie zou moeten hebben.

6. Jesse van Ruller

Jesse van Ruller (1972) is een grote Nederlandse jazz gitarist en componist. In 1995 won hij als eerste Europeaan de prestigieuze Thelonious Monk award. Jesse van Ruller heeft o.a. samengewerkt met grootheden als Pat Metheny, Mike Stern, Toots Thielemans en Benjamin Herman. Daarnaast is hij ook gitaardocent aan het prestigieuze Conservatorium van Amsterdam.

7. Nelson Veras

Nelson Veras (1977) is een Braziliaanse gitarist die op zijn 14e naar Frankrijk is verhuisd. Zijn speelstijl is uniek: een mix van klassiek gitaar, ‘comtemporary’ jazz en Braziliaanse roots. Hij werd o.a. bekend door zijn optreden met Pat Metheny in een tv show. Nelson Veras is daarnaast gitaardocent op Codarts (Rotterdams Conservatorium).

8. Leonardo Amuedo

Leonardo Amuedo (1967) is een gitaarvirtuoos uit Uruguay (Montevideo). Op zijn vierde leerde hij al zijn eerste gitaarakkoorden spelen en op zijn 17e speelde hij al met grote namen in Uruguay. Leonardo werkte o.a. samen met Ivan Lins, Hein van der Geyn en Trijntje Oosterhuis. Het album ‘Live in Amsterdam’ met drummer Lucas van Merwijk en bassist Jeroen Vierdag is een indrukwekkende cd …..

9. Sylvain Luc

Sylvain Luc (1965) is een Franse jazzgitarist die vooral bekend is om zijn duets met jazzgitarist Biréli Lagrène. Zijn speelstijl kan gecategoriseerd worden in gypsy jazz, swing en jazz fusion. 

10. Jim Hall

Jim Hall (1930-2013) was een Amerikaanse jazz gitarist, componist en arrangeur. Hij werd in zijn vroege jaren beïnvloed door gitarist Charlie Christian. Hij speelde o.a. met grootheden als Ella Fitgerald, Lee Konitz, Bill Evans, Ron Carter en Chris Potter. Jim Hall bleef tot op hoge leeftijd (83 jaar) optreden.

Een Jazzgitarist boeken voor jouw event?

Wij van Fresh Jazz Agency begrijpen dat het lastig zal worden om Pat Metheny of John Scofield te boeken voor jouw feest of borrel. Maar niet getreurd, wij hebben onze eigen top jazz gitaristen in huis die op nationaal en internationaal niveau een aardig jazzy woordje meespreken. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van onze jazzgitaristen voor jouw evenement? Neem gerust contact op voor gratis en vrijblijvend advies!

Recommended Posts