
Vanaf 12 september jl. is de intrigerende documentaire over jazzlegende Miles Davis te zien en te bewonderen in vele Nederlandse bioscopen en filmhuizen. Een goed moment dus om ‘zijn’ instrument de jazz trompet eens onder de loep te nemen.
Jazz trompet
De (jazz) trompet is een blaasinstrument uit de familie van de koperblazers; is expressief en klinkt vrij hoog met een heldere doordringende toon. Het geluid ontstaat door dat de lippen tegen het mondstuk worden geplaatst en wordt met de adem in trilling gebracht. De vroege voorlopers van de trompet dateren al van 2000 jaar v. Chr. En zullen waarschijnlijk zijn ontstaan toen mensen ontdekten dat zij geluid konden maken op bijvoorbeeld schelpen en buizen. Een van de oudste bronnen die de trompet noemt is de Bijbel. Hierin wordt de trompet aangeduid als bazuinen of zilveren trompetten.
Vandaag de dag wordt de trompet in verschillende muziekstijlen gebruikt: in de klassieke muziek (symfonie en kamerorkesten) maar ook in de lichte muziek zoals jazz (in big bands maar ook in kleinere formaties) en in popmuziek. Daarnaast speelt de trompet een belangrijke rol in harmonie- en fanfareorkesten. De meest gangbare en gebruikte trompet in de jazz (en pop) is de trompet in Bb stemming. Doordat de trompet op vele manieren wordt ingezet, passen trompettisten de klank van de trompet regelmatig aan. Een van de manieren is het gebruik van een demper. O.a. vaak toegepast door Miles Davis.

Trompettist in Jazz
De muziekgeschiedenis heeft door de jaren heen vele trompettisten in jazz gekend: wie kent immers niet Louis Armstrong, Dizzy Gillespie, Chet Baker, Roy Hargrove of Wynton Marsalis? Om maar een paar grote internationale jazznamen te noemen. In Nederland kennen we jazzhelden als Boy Edgar, Ack van Rooyen, Angelo Verploegen, Eric Vloeimans, Rik Mol en rijzende ster Teus Nobel.
De Jazz trompet: documentaire ‘Miles Davis: Birth of the Cool’
Dé jazzlegende die bijna drie decennia na zijn dood nog steeds tot de verbeelding spreekt in de jazzwereld en ver daarbuiten, is natuurlijk Miles Davis. In de bioscopen draait momenteel een mooie documentaire van regisseur Stanley Nelson Jr. over het leven en de carrière van deze jazz gigant. Was je nog niet overtuigd van de schoonheid van de jazz trompet? Na het bekijken van deze film zal daar geen twijfel meer over bestaan.
Het is een 115 minuten durende uiteenzetting over Miles Davis, waarin familie, vrienden, collega’s, managers en jazz promoters hun ervaringen met de kijker delen. En waarin Miles Davis zelf geregeld ook inspringt en vertelt m.b.v. een voice-over. De imitatie van de bekende hese stem van Miles Davis is overtuigend. Je krijgt de rauwe kant van de mens Miles Davis te zien: van een persoon met al zijn eigenaardigheden, vele asociale en extravagante trekjes tot het genie Miles Davis als jazztrompetist. Eén ding wordt meteen duidelijk: Miles Davis was altijd op zoek naar vernieuwing, naar het breken met conventies en naar het blijven creëren.
Alle bekende gebeurtenissen zoals zijn vertrek naar New York om opgeleid te worden tot een geschoolde muzikant aan de Julliard School of Music; zijn gigs in de jazzclubs van 52nd Street, zijn hardnekkige drugsverslaving, zijn turbulente relaties met vrouwen: het komt allemaal voorbij.
Maar het is vooral genieten wanneer er met passie en emotie wordt verteld over de jazztrompettist en zijn muziek. De totstandkoming van zijn album Kind of Blue, de chemie tussen de jazzmusici van zijn Miles Davis Quintet of hoe hij al improviserend de soundtrack van een Franse film inspeelt. Mooi is het ook om te zien hoe collega musici als Marcus Miller, Herbie Hancock, Mike Stern of Santana hun bewondering tonen voor de jazzmuziek die Miles Davis heeft voortgebracht. En natuurlijk de onophoudelijke stroom aan jazzmuziek op de achtergrond waar je bijna twee uur lang naar mag luisteren. Dat is totaal geen straf.
De vraag is natuurlijk of deze documentaire heel veel nieuws onthult voor de doorgewinterde jazzliefhebber….. Waarschijnlijk niet. Maar is dat erg? Absoluut niet. Het is een mooie en degelijke documentaire die je opnieuw doet realiseren hoe groot Miles Davis was als jazz trompettist en als jazzmuzikant in het algemeen. En één ding is zeker: na het zien van deze film krijg je die typische melodie- en baslijn van So What voorlopig niet meer uit je hoofd uit!
Wil je een jazz band met jazz trompet boeken?
Ben je stiekem ook een beetje verliefd geworden op de jazz trompet? En zou je graag een professionele jazz trompettist willen boeken die op jouw bruiloft, feest of receptie mooie jazz songs kan spelen? Dan kan Fresh Jazz Agency wellicht iets voor je betekenen. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.
- Unieke Stijlen in Jazz én Wereldmuziek
- Stel je Eigen Band Samen
- Frisse Hippe Jazz Artiesten
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Trompet