Jazz Muziek: historie, trends en stijlen

Jazz en Wereldmuziek Bands | Fresh Jazz Agency

Bij Fresh Jazz Agency hebben we de missie om het ‘Jazz Muziek virus’ te verspreiden. We willen de mooiste en de beste jazz muziek toegankelijk maken voor een breed publiek. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat dit ons best goed lukt en dat het grootste gedeelte van onze clientèle een niet-kenners publiek is. En dat is heel fijn om te zien, want dit betekent dat we steeds meer jazz muziek fans er bij krijgen. Vaak hebben cliënten ooit ergens een ‘jazzy’ song gehoord. En willen dit vervolgens boeken voor hun eigen feestje. Hoe mooi is dat! 

Wat is nu eigenlijk Jazz Muziek?

Vanuit die gedachte leek het me een leuk idee om via het blog eens wat meer achtergrondinformatie te geven voor eenieder die geïnteresseerd is om wat meer over ‘onze’ muziek te weten te komen. Want tja, Jazz Muziek, wat is dat nu eigenlijk?

De voorloper van Jazz Muziek

De jazz muziek heeft een rijke traditie en ontwikkelde zich in het begin van de 20e eeuw. Het is van origine een Amerikaanse muziekstijl en is ontstaan door een vermenging van twee culturen: de blanke Amerikaanse cultuur (Europese immigranten van oorsprong) en de zwarte cultuur meegenomen door de zwarte Amerikanen vanuit Afrika. Ondanks de vele botsingen tussen de twee culturen en het hardnekkige racisme zijn blanke en zwarte muzikanten gaan samenspelen. Muziek verbroedert! Met de invloeden uit de Afrikaanse muziektradities (met name de ritmes) en het samenspel ontstond er in New Orleans een interessante kruisbestuiving van blues, ragtime en folk (de voorlopers van jazz muziek). Een nieuwe muziekstijl was geboren.

De belangrijkste kenmerken van jazz muziek zijn o.a. de swing feel, de syncopen (accenten op onverwachte momenten) en de hoge mate van improvisatie (zowel bij het spelen van akkoorden als in de solo’s). Dit betekent dat er voor de jazz muzikanten een enorme ruimte is voor creativiteit en eigen inbreng. De meest gespeelde jazz songs (de zogenaamde jazzstandards uit het Great American Songbook) klinken dus nooit hetzelfde; zelfs niet als het door dezelfde jazz muzikanten wordt gespeeld. Verschillende stijlen die zich door ontwikkeld hebben op de vroege eerste jazzstijl (New Orleans en Dixieland Jazz), zijn bijvoorbeeld Mainstream Jazz, Swing, Bebop (Charlie Parker), Cooljazz (Miles Davis), Hardbop, Souljazz, Jazzrock/Fusion en later ook Freejazz.

Wat verder ook altijd meteen opvalt bij jazz muziek, is dat de bands vaak in een instrumentale bezetting spelen. Een echte traditionele bezetting is bijvoorbeeld het jazz trio. Deze bestaat vaak uit drums, contrabas en gitaar/piano. Daarnaast wordt een trio bezetting vaak uitgebreid met een jazz zangeres (of zanger). Jazz musici houden immers van vrijheid en van improviseren.

Populaire Jazz Muziek in Nederland en daarbuiten

Door de jaren heen hebben er op basis van die eerste jazz muziekstijl allerlei andere jazzstijlen zich ontwikkeld. Een van de bekendste is toch wel de Braziliaanse jazz (Bossa Nova & Samba): is ontstaan in de jaren ’50 vanuit de huiskamers in Rio de Janeiro en São Paulo. De Bossa Nova’s van João Gilberto en Antonio Carlos Jobim zijn wereldberoemd en zijn tot op de dag van vandaag overal ter wereld nog ontzettend populair. Zowel op live podia als op de radio kom je de bossa nova’s en samba’s nog altijd regelmatig tegen. Ook bijvoorbeeld op het North Sea Jazz Festival. Een internationaal jazzfestival waar we in Nederland erg trots op mogen zijn. Tegenwoordig kunnen we in Nederland maar ook in de rest van de wereld nog veel meer populaire jazzstijlen vinden. De jazz muziek blijft zich constant evolueren. Vele andere muziekstijlen en culturen hebben zich laten beïnvloeden door de jazz muziek. Populaire jazz muziek stijlen die je regelmatig kunt tegenkomen zijn bijvoorbeeld Mainstream Jazz/ SwingFlamenco JazzItaliaanse JazzPop Jazz (met o.a. invloeden uit de pop, soul en funk) en heel erg opkomend de Oriental JazzJe ziet dat Wereldmuziek ook van grote invloed is op de jazz muziek.

Jazz Muziek artiesten toen en nu

Zoals eerder gezegd, heeft de jazz muziek een rijke historie. Het heeft in het verleden vele grote jazzhelden voortgebracht. Het omvat namen van artiesten en muzikanten die tot ver buiten de jazzwereld reiken. Wie heeft er immers nog nooit gehoord van Ella Fitzgerald, Wes Montgomery, Miles Davis, Billie Holiday, Louis Armstrong, Toots Thielemans of onze eigen Rita Reys om maar een paar voorbeelden te noemen. Vandaag de dag borduurt de jongere jazz generatie nog steeds voort op deze grootheden. Luister maar eens naar Jamie Cullum, Norah Jones, Michael Bublé, Wouter Hamel, Eric Vloeimans, Benjamin Herman of Ruben Hein. Stuk voor stuk geweldige ambassadeurs van de jazz muziek.

Het zal natuurlijk lastig worden om een Michael Bublé of een Jamie Cullum in te huren voor je eigen feestje. Maar niet getreurd, want de jazzwereld staat er bekend om dat haar jazz artiesten en bands in het algemeen van hoge kwaliteit zijn. Een top jazz artiest boeken is dus echt niet onmogelijk. Mijn eigen Fresh Jazz Agency artiesten behoren namelijk ook tot de Nederlandse en internationale top binnen de jazz scene.

Ik hoop dat je met deze achtergrondinformatie een beter beeld hebt gekregen van wat jazz muziek is, waar het vandaan komt en waar het vandaag de dag voor staat. Ik wens je heel veel luisterplezier toe met deze fantastische muziek!

Met Muzikale Groet,

Caroline Bijl

Oprichter & Eigenaar van Fresh Jazz Agency

Bronnen:

  1. Wikipedia.nl 
  2. InfoNu.nl
  3. The Story of the Brazilian Music That Seduced the World (Ruy Castro)