Waarom een Jazz band en de Cavaquinho zo goed samengaan

Jazz Gitaar | Jazz muziek | Fresh Jazz Agency

Bij Fresh Jazz Agency nemen de jazz gitaristen een belangrijke plek in, in het gevarieerde aanbod dat we hebben aan jazz artiesten. Zowel in de instrumentale bezettingen als in de jazz bands met een zangeres, speelt de jazz gitarist letterlijk en figuurlijk een belangrijke rol. De jazz gitaar is een elegant en veelzijdig instrument, dat gebruikt wordt voor akkoordbegeleiding, maar is bij uitstek ook het instrument om mee te soleren en te improviseren. Een jazz gitarist verveelt nooit.

Van een Jazz band met Jazz Gitaar naar Cavaquinho

Bij Fresh Jazz Agency gaan we verder dan alleen de gebruikelijke Mainstream Jazz. We zijn trots op het feit dat we een veelzijdig gespecialiseerd team aan jazz bands hebben, waardoor we binnen de jazz muziek vele soorten stijlen kunnen presenteren. Een van de meest populaire stijlen is de Braziliaanse Jazz, en dan met name Bossa Nova & Samba en zelfs ook Choro. In deze stijl is de akoestische nylon-snarige gitaar bijna niet weg te denken. Ook zie je vaak de 7-snarige gitaar voorbijkomen. Een ander prachtig instrument. Om de muziek nog authentieker te laten klinken switcht onze jazz gitarist die dé expert is in Braziliaanse jazz ook regelmatig naar de Cavaquinho ….

Jazz Gitaar | Fresh Jazz Agency
Jazz Gitaar
Cavaquinho | Fresh Jazz Agency
Cavaquinho

De Cavaquinho: een kleine Braziliaanse Gitaar

De Cavaquinho is een kleine Braziliaanse gitaar: een 4-snarig instrument dat zijn oorsprong vindt in Portugal en is familie van de Europese gitaren met een vlak bovenblad. Deze sopraangitaar werd meegenomen naar het noorden van Portugal door biscaínos (afkomstig van Biskaje, tegenwoordig bekend als het Baskenland) en het was in Braga (regio Rio Minho) waar de Cavaquinho bekend werd. Deze werd daar vaak braguinha genoemd. Andere namen die gebruikt worden in Portugal zijn: machimbo, Machin, machete of marchete, braguinho en cavaco.

De Cavaquinho is in de loop van de tijd meegenomen naar andere regio’s van Portugal, maar ook naar andere continenten zoals Afrika (Kaapverdië, Guinee-Bissau, Angola, Mozambique), Goa in India, Jakarta in Indonesië, Hawaii en is ten slotte in Brazilië beland. In Brazilië is het spel op de Cavaquinho het verst doorontwikkeld, dankzij artiesten zoals Waldir Azevedo die het instrument als solo instrument gingen gebruiken in plaats van alleen voor begeleiding.

Cavaquinho speler en Jazz Artiest Marijn van der Linden

In Nederland zijn maar weinig Cavaquinho spelers te vinden. Een van de weinigen en tevens een van de beste Cavaquinho spelers is onze eigen jazz artiest Marijn van der Linden. Naast het feit dat hij een veelgevraagde jazz gitarist is, valt hij vooral op door zijn sublieme spel op de Cavaquinho, dat hij zich compleet eigen gemaakt heeft door jarenlang samen te spelen met de allerbeste jazz artiesten in Brazilië. Voor Marijn is de Cavaquinho een geweldig instrument om zowel op te begeleiden als om naar hartelust op te soleren.

Cavaquinho les op EPM Holanda

Jazz muziek in het algemeen maar ook haar Braziliaanse variant is muziek die je samen speelt en ook doorgeeft aan volgende generaties. Onze jazz gitarist en Cavaquinho speler Marijn van der Linden heeft daarom ook zijn eigen choroschool opgericht in Rotterdam. De enige muziekschool waar je les kunt krijgen in de Braziliaanse Cavaquinho. Nieuwsgierig? Kijk dan even op www.choroschool.com.

Jazz Band met Cavaquinho boeken?

Wil je zelf een keer zo’n vrolijke Braziliaanse Jazz Band met Cavaquinho boeken? Vraag dan snel een vrijblijvende prijsopgave aan en wij toveren jouw event om tot een swingend feestje.

*Bronnen: Wikipedia en Choroschool.com